на живо

Английската Висша лига се пренася в... Пакистан

В азиатската страна явно не искат да са известни само с крикета

Английската Висша лига се пренася в... Пакистан. Футболните клубове от Острова работят по превръщането на местните в свои сателити преди началото на подновения пакистански шампионат следващата пролет. В него представители ще имат столицата Исламабад, Карачи, Лаор, Кета, Пешавар и Мултан.

Според британските медии, идеята е водещите отбори в Пакистан да приемат имената на грандовете от Висшата лига, както и техните лога и цветове. Така "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Челси" и "Тотнъм" може да заиграят в Близкия изток!

Преговорите са в напреднала фаза, а ако завършат с успех, английската Висша лига за първи път в историята ще си партнира с друг шампионат по този начин. Посланик на Премиърлийг в следващите три години ще бъде бившият играч на "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" Майкъл Оуен.

"Ще работя за кроспромотирането и развитието на футбола в Пакистан. Страната има огромен потенциал и съм развълнуван, че в следващите години ще търсим таланти в нация с население от над 220 милиона души.", коментира Оуен.

Отборите от Висшата лига се надяват партньорството да помогне за популяризирането на брандовете им чрез един пазар, който никой футболен гранд не е използвал в пълния му капацитет.

Подсилването на спортната връзка между Великобритания и Пакистан идва на фона на напрежението заради отказа на английския национален отбор по крикет да включи азиатската страна в турнето си следващия месец. "Трите лъва" посочиха като причината "притесненията относно пътуването до региона". От пакистанския Крикет Борд обаче го определиха като оправдание.