на живо

Английските финали в Европа - кошмар за феновете и Мхитарян (ВИДЕО)

Пътуването на привържениците може да се окаже огромно приключение

След шеметни 72 часа футбол на Стария континент стана ясно, че Англия окупира двата финала в европейските турнири. "Ливърпул" и "Тотнъм" ще спорят за трофея в Шампионската лига, докато "Челси" и "Арсенал" си осигуриха място в последния мач за сезона в Лига Европа.

Традиционно привържениците от Острова следват навсякъде своите любимци. Те са известни с безграничната си любов и гръмогласната подкрепа по трибуните. Но тази година препятствията пред тях до добрите места на стадионите, на които предстоят да се изиграят дългоочакваните два финала, са повече от едно. 

Привържениците на "Ливърпул" и "Тотнъм", които желаят да присъстват на финала в Шампионската лига се чудят по какъв начин да стигнат до "Уанда Метрополитано" в Мадрид на 1 юни.

Снимка: Getty Images

 

Рязката инфлация на самолетните билети на нискотарифните компании вбеси англичаните. Еднопосочен билет Лондон - Мадрид струва 750 паунда, което е увеличение от 680% от стандартната цена. Тя скочи непосредствено след като двата отбора си осигуриха място на финала по драматичен начин след победи над "Барселона" и "Аякс".

Всъщност самолетни билети точно за датата на финала няма. Всички са продадени! Това принуди голяма част от феновете да търсят алтернативи - пътуване с ферибот до френския град Каен и след това 12 часа шофиране до Мадрид. Други пък се оглеждат за полети с прекачване. 

Снимка: Reuters

Още по-ядосани са феновете на "Арсенал" и "Челси". Привържениците на двата лондонски клуба трябва да пътуват до Баку, а разстоянието между столиците на Великобритания и Азербайджан е 4500 км.

Туристически компании предлагат билети на всеки, който иска да посети финала. До тук добре, но те струват... 1000 паунда!

Чашата за феновете на "Арсенал" и "Челси" преля, когато разбраха, че за на клуб се полагат по 6000 билета от 68 хилядния олимпийски стадион.

Тези, които искат да присъстват на финала в Лига Европа трябва да си изкарат и визи при това имат на разположение 19 дни.

А ако искат да стигнат с полет директно до Баку? Няма как! Просто директни полети няма! Феновете ще трябва да се прекачват в Киев или Истанбул. Това удължава пътуването им до 10 часа.

Снимка: Reuters

В допълнение футболистът на "Арсенал" и национал на Армения Хенрих Мхитарян може и да пропусне двубоя заради конфликта между родината му и Азербайджан. От страната домакин може да откажат да му дадат виза.