на живо

Ансамбъл девойки - те могат! (ВИДЕО)

Първото голямо предизвикателство за момичетата ще е европейското първенство в Баку

bTV

Те са невръстни и крехки, но напълно готови за битката на големите. Те са талантливи и красиви, но и много работливи, защото добре осъзнават, че талантът не е достатъчен за високите спортни върхове. Те са националният ансамбъл девойки на България - Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева, Моника Заркова, който ще опита да донесе на страната ни нова порция гордост и радост от първото си голямо състезание в живота – европейското първенство в Баку от 16 до 19 май.

"Искаме да си изиграем съчетанията без грешка и дори когато ги изиграем на тренировка, се чувстваме доволни от свършената работа", заяви пред bTV Яна Момчилова.

За да стигнат обаче до увереността, момичетата ни преминават през дълъг път на лишения, пълна отдаденост и немалко трудности.

"Селекцията беше през октомври 2017 г., централизираната подготовка започна през януари 2018 г. Тя не протече много леко. За съжаление имахме доста здравословни проблеми с децата в различни периоди, но мисля, че сега са в добра форма", казва архитектът на този ансамбъл - Вяра Ваташка.

Снимка: bTV

За мобилизацията малките ни грации разчитат на златния тандем – олимпийската вицешампионка Вяра Ваташка и бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро – Цветелина Найденова.

"Доста по-различно е от другата страна, може би повече се притеснявам, защото не съм на килима и няма какво да направя, но изпитвам удоволствие от това нещо, защото виждам как тези деца как за 1 година израснаха толкова много и наистина се чувствам супер щастлива. Те са страхотни, много умни, много интелигентни, като им се направи забележка, абсолютно моментално я изпълняват и наистина им пожелавам едно страхотно бъдеще", хвали своите възпитанички Цветелина.

Първият тест за страхотното им бъдеще ще е европейското в Баку, където момичетата ни ще представят съчетанията си с 5 ленти и 5 обръча.

Снимка: bTV

"И двете ми харесват, защото са доста различни и доста трудни. Мисля, че се справяме, но определено полагаме доста усилия, за да ги изработим доста добре", казва Моника Заркова.

Освен на треньорите си, за подкрепа момичетата разчитат много и една на друга. За времето, в което тренират заедно изграждат силна връзка и истинско приятелство. Научават и най-важните спортни и житейски уроци.

"Трябва да се подкрепяме, да се обичаме, да си помагаме и да сме един отбор, за да ни се получат нещата на килима. Никога не се сърдим една на друга, когато допуснем грешка. Успокояваме се, казваме си, че всеки може да сгреши", разсъждават малките грации.

В Баку те ще са истински щастливки да имат до себе си двете си треньорки, които са преминали през десетки такива важни състезания. А най-голямата увереност им дава безкрайната вяра, която Ваташка и Найденова им гласуват, както и безценните съвети и окуражителни думи преди важното съчетание:

"Да са спокойни, уверени и най-вече, че могат!"