на живо

Ансамбълът: Доказахме, че сме отбор и приятелки. Оттеглянето беше най-правилното решение

"Разбрах колко ме обича този отбор", заяви Лаура Траатс, която се контузи преди световното първенство

Lap.bg

Отбор, приятелки и подкрепа в най-тежките моменти - момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика доказаха, че са такива. Те се прибраха у нас след като се оттеглиха от участие на световното първенство в Япония заради травма на Лаура Траатс. 

За Лаура, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова това трябваше да е последното състезание преди края на активните им състезателни кариери. Момичетата обаче решиха да не рискуват здравето на грацията. Те напускат килима като олимпийски шампионки от Игрите в Токио. 

"От гледна точка на настроението в отбора вече сме по-добре. Не сме увесили нос. Все пак завършихме кариерата си с олимпийско злато, така че не бих казала, че това е по някакъв начин лош край", заяви Траатс на летище "София".

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

"Разбира се, че не сме си представяли така финала. Последното ни голямо състезание остават олимпийските игри в Токио и там получихме нашия мечтан медал. Може би е за по-добро. Не знаехме, че това е нашето последно състезание. Мислим, че всичко завърши супер. Говорихме си, че в живота много често има непредвидени ситуации, но по-важно е как реагираме на тях. Мога да уверя всички ви, че сме убедени, че това беше правилното решение за това състезание", добави Стефани Кирякова. 

Момичетата разкриха, че решението да се оттеглят е било тежко, но накрая са решили да послушат лекаря. 

Снимка: Lap.bg

"Лаура е човек, който ще стиска зъби до последно и никога няма да каже, че няма да играем. Дори е готова да рискува здравето си, за да участваме. Но здравето е най-важно. Нямаше смисъл да поемаме този огромен риск. Според мен се взе най-правилното решение да прекратим участието си. Сигурна съм, че е за добро", каза капитанът Симона Дянкова. 

С тима в Япония не беше резервата Камелия Стоилова. От федерацията заявиха, че тя няма право да пътува, ако не играе в едно от съчетанията. 

"Който е следил нашия отбор и е наясно с подготовката ни, много добре знае нагласата, с която ние тръгнахме към това състезание. Не сме го омаловажили по никакъв начин. Бяхме в страхотна форма, много добре подготвени. Но нищо не беше на всяка цена. Камелия неведнъж е влизала на моето място да играе. Когато заминахме на световното не очаквахме развоят на събитията да е такъв. Тя замина за Белмекен да се подготвя с новия отбор. Нямаше как да предвидим тази ситуация. Разбрах колко ме обича този отбор. Аз също много ги обичам", заяви през сълзи Лаура Траатс.

Снимка: Lap.bg

"Това не е първият момент, в който си казваме, че се обичаме. В тези 5 години показахме една на друга, доказахме, че сме отбор, приятелки извън залата и каквото и да се случва, ще се подкрепяме. Това няма да се промени", добави Мадлен Радуканова.

На 16 декември момичетата на треньора Весела Димитрова ще зарадват българската публика със спектакъл-бенефис.

Снимка: Lap.bg

"Предстои ни бенефис на 16 декември, живот и здраве. Дано всичко е наред. Няма място за отчаяние. Това не ни се беше случвало - да прекратим състезание, за последните 5 години, така че сме видели от всичко. Един спортист може да си тръгне от спорта, когато е получил любовта на хората, вдъхновявал ги е и ги е разплаквал. Ние го направихме. На всичкото отгоре спечелихме най-големия златен медал в историята на българската гимнастика, така че сме щастливи", категорична е Симона Дянкова.