на живо

Ансамбълът показа нови съчетания, достойни за олимпийско злато

Момичетата на Весела Димитрова се подготвят за европейското първенство през ноември

Ансамбълът показа нови съчетания, достойни за олимпийско злато

Съчетания, достойни за олимпийско злато - това показаха днес (30 август) момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика. По време на държаното първенство, което се проведе в София, петте грации представиха новите си композиции.

Те се отличават с много риск, но и добре съхранена танцувалност, типична за художествената гимнастика. Момичетата творят на килима на фона на красиви български ритми, но и добре преплетени модерни нотки.

"Искахме да покажем пред света българския танц, фолклор, тази така популярна музика и в Европа. Мисля, че ще се хареса на публиката, защото има ритъм и динамика", заяви треньорът на ансамбъла Весела Димитрова.

Снимка: БФХГ

Въпреки впечатляващото представяне на Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, Димитрова не е убедена, че те ще изиграят същите съчетания и на олимпийските игри в Токио. Най-важното спортно събитие беше отложено с година заради пандемията от коронавирус и ще се проведе през 2021 г. Целите обаче остават непроменени.

"Весела Димитрова каза, че се борим за златен олимпийски медал. Няма друг начин освен много риск, много трудност, много атрактивно съчетание", каза след представянето президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

Снимка: БФХГ

До Игрите има още време. На момичетата им предстои важно изпитание в края на 2020 г. През ноември ще се проведе европейското първенство в Украйна, където ансамбълът ще участва. Преди това, през октомври, петте момичета ще се включат в онлайн турнир, организиран от Русия.