на живо

Ансамбълът пуска на търг медал и бухалки, за да помогне на украинска колежка

Валерия Юзвяк се бори с тежка диагноза

Момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика организират благотворителна инициатива. Те продават свои бухалки, медал и тениска, за да наберат средства за лечението на своя колежка от Украйна. 

Валерия Юзвяк наскоро беше диагностицирана с рабдомиосарком – рак на меките тъкани. Тя се нуждае от терапия в Германия, а конкурентките ѝ на килима се обединиха, за да ѝ помогнат.

Момичетата на Весела Димитрова - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова, с готовност заявиха, че ще се разделят със сребърния медал, който спечелиха на европейските игри в Минск през 2019 г. (начална цена 100 евро), бухалките, с които през 2019 г. спечелиха 5 златни отличия от различни състезания (начална цена 50 евро) и тениска, част от официалното облекло на националния тим (начална цена 30 евро).

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BRGF OFFICIAL (@bgrgfederation)

"Ние сме едно голямо семейство, нека ѝ помогнем. Благодарим ви предварително, вярваме, че ще успеем", заявиха момичетата.

Търгът ще се проведе на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика до 21 февруари.

Снимка: Lap.bg

С ансамбъла на Украйна 21-годишната Валерия Юзвяк спечели 6 медала от европейски първенства (2 златни и 1 сребърен и 1 бронзов през 2020 г., 2 сребърни от шампионата в Гуадалахара през 2018 г.), сребро от европейските игри в Минск 2019 и бронз от световното първенство в София през 2018.

Гимнастички от други тимове също се включиха в инициативата. 

Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Лондон Любов Черкашина обяви, че продава трико, с което се е състезавала през 2012 година.

Украинските международни съдии Лидия Виноградна и Юлия Атрушкевич организират благотворителен онлайн съдийски семинар. Варвара Филиу и Ирина Ковалчук ще проведат благотворителен онлайн мастер клас.

Един от най-добрите фотографи, който снимат състезания по художествена гимнастика Улрих Фасбендер предостави снимка на Яна Кудрявцева, лично подписана от иманетата гимнастичка.