на живо

Ансамбълът в битка за първо европейско злато след 28 години

Треньорът Весела Димитрова мечтае за още по-високи оценки

28 години след последния златен медал в многобоя за ансамбъла от европейско първенство, Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и треньорът Весела Димитрова имат реален шанс да запишат имената си в историята на красивия спорт.

Момичетата водят в многобоя, след като вчера (1 юни) получиха рекордна оценка за съчетанието си с 5 обръча - 23.100. Така те оставиха зад себе си фаворитките от Русия (22.500) и италианките (21.800).

За да могат да повторят постижението на своите предшественички от шампионата на Стария континент в Гьотеборг през 1990 г., грациите ни трябва да получат висока оценка и за изпълнението си с топки и въжета днес (2 юни).

"Сега ни е два пъти по-трудно, защото трябва да сме два пъти по-мобилизирани, за да можем да си задържим позицията. Трябва да се справим даже още по-добре", осъзнават отговорността момичетата.

"Направили сме първата стъпка, утре трябва да изиграем още едно съчетание, така че лека-полека трябва да си завършим състезанието. Децата играха много силно, надявам се и утре да играят добре. Доволна съм от оценката, но може би и 25.000 трябва да вземем някога", постави високи цели пред момичетата Весела Димитрова.

В отборното класиране, в което днес ще станат ясни първенците, България е на второ място (88.325). Подреждането в него се определя на база оценките на ансамбъла и шестте най-добри резултата от съчетанията на девойките.

Татяна Воложанина, Анна Келман и Елизабет Йовчева ще продължат с представянето си в индивидуалната надпревара и днес, когато ще се изиграят съчетанията си с бухалки и лента.

Лидерки в многобоя са Русия (93.650), а трети са украинките с (86.225)