на живо

Антъни Иванов: Напълно възстановен съм. Коронавирусът не ми попречи

Българинът записа трето време на 200 м бътерфлай на Откритото първенство на САЩ по плуване

Антъни Иванов: Напълно възстановен съм. Коронавирусът не ми попречи

Няколко месеца, след като даде положителна проба за коронавирус, Антъни Иванов записа първо престижно класиране. Българският плувец спечели надпреварата на 200 м бътерфлай в Грийнзбъро, щата Северна Каролина и си осигури трето място в класирането в тази дисциплина на Откритото първенство на САЩ по плуване.

"Състезанието протече добре. На 400 м направих второто ми най-добро плуване в тази дисциплина, което беше добре, при положение, че не сме бързали, не сме почивали, не е имало промяна в тренировките. Просто отидохме да се състезаваме, за да видим до къде сме стигнали. След като 100 м бътерфлай мина в петък вечерта, въобще не очаквах, че в събота ще успея да направя такова време. Предполагам, че в момента имам повече издръжливост, но нямам скоростта. Тя ще дойде с времето. Това време за този период е доста добре и съм доста доволен. При положение, че не съм се готвил въобще за това състезание и не сме тренирали на голям басейн до сега, мисля, че е много обнадеждаващ резултат.", заяви той пред bTV.

Снимка: Facebook

Иванов определи като силна конкуренцията в басейна по време на състезанието. По-добро време от българина даде олимпийският шампион от Рио де Жанейро Джоузеф Скулинг.

Заради коронавируса първенството се провежда в 9 различни града, за да се избегне струпване на хора. 

"В моята дисциплина бяха двамата представители на САЩ, които миналата година бяха на световното в Гуанджоу. Доста доволен съм, че успях да ги победя. Това значи, че моята подготовка върви по-добре от тяхната за сега", каза той и заяви, че заразяването с коронавирус не е повлияло на тренировките му.

"Напълно съм възстановен, щом мога да се състезавам без проблем. Като цяло аз не го прекарах толкова тежко. Не съм имал някакви сериозни проблеми. Все пак, докато бях с вируса, ми беше трудно да правя каквото и да е физически. Мисля, че вече всичко това е в миналото и въобще не ми е попречило по никакъв начин".

Снимка: Facebook

Антъни Иванов е един от тримата български представители в плуването, които покриха норматив за участие на олимпийските игри в Токио (заедно с Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров). Най-важният спортен форум на планетата беше отложен за 2021 г. заради пандемията от коронавирус.

"В началото на декември имаме едно университетско състезание, което ще е като зимна проверка. След това се готвим за края на февруари за конференцията, края на март - за националното състезание на всички университети. След това ще се готвя за европейското за мъже, ако реша да участвам, а след това за олимпийските игри. Не сме решили още къде ще са лагерите, възможно е да имам и в България. Но, ако продължи да е такава ситуацията с коронавируса, най-вероятно ще останем тук. Тук е по-сигурно, че няма да затворя басейните", разказа той.