на живо

Апелативният съд потвърди, че Михайлов е президент на БФС

Институцията отхвърли жалбата на Агенция по вписванията

Ладислав Цветков

Софийският апелативен съд отхвърли жалбата на Агенцията по вписванията и потвърди, че Борислав Михайлов трябва да бъде вписан като президент на Българския футболен съюз.

Той оттегли оставката си през май 2021 г., след като я подаде в края на 2019 г. Бившият вратар заяви, че ще изкара мандата си до края на февруари 2022 г., а извънреден конгрес за избор на нов шеф на родния футбол не е нужен.

Снимка: Lap.bg

От Агенцията по вписванията не пожелаха да променят документите и Михайлов отново да бъде обявен за президент на БФС, тъй като не видяха правно основание в устава на централата. Последва обжалване и решения на Софийски градски съд, а сега и на следваща инстанция.

"Агенцията по вписванията е държавен орган на изпълнителната власт (чл. 3, ал. 1 ЗТТРРЮЛНЦ). Същата не е в гражданско-правен спор със заявителя, тъй като не разполага с противопоставими на заявителя накърними насрещни права и задължения, характерни за гражданското правоотношение. [...] Предвид това агенцията, в качеството ѝ на държавен орган, не участва в производството на акта ѝ пред съда. Съдебното решение е задължително за [Агенцията по вписванията] - съдът дава задължителни указания на агенцията, които тя е длъжна да изпълни. Изпълнението, според също императивната норма на чл. 14, ал. 4 ЗТРРЮЛНЦ, следва да е незабавно", се казва в определението.

Снимка: Lap.bg

Един от кандидатите за нов президент на БФС - Димитър Бербатов, опита да внесе нужните подписи на 1/3 от клубовете за свикване на извънреден конгрес. Вчера (5 август) обаче в сградата на централата се извършваше дезинфекция и екипът му не беше допуснат.

Михайлов ръководи Българския футболен съюз 14 години. Той зае поста за първи път през 2005 г., а след това беше преизбиран 3 пъти.