на живо

Ара Маликян и Златните момичета - симфония от звук и грация

Две от българските гимнастички играят на музиката на атрактивния цигулар

bTV

Страст, хармония и вдъхновение – това, оказва се, са и емоциите, които един композитор изпитва, когато неговата музика оживее пред очите му.  Това са и емоциите, които известният цигулар Ара Маликян изпита, докато гледаше как Златните момичета пренасят нотите от партитурата върху килима чрез новите си съчетания. 

В деня на концерта си в София атрактивният виртуоз разбира, че две новите съчетания на българските грации ще бъдат поставени на негова музика. 

"Първоначално бях изключително трогнат! После толкова се вдъхнових от невероятните неща, които правят, че си казах, че искам да свиря с тях, че искам да се присъединя към тези гении", разказа Маликян по време на срещата си с грациите. 

"Когато ги гледах, просто забравих за музиката, само им се наслаждавах. Невероятно е! Трудно е да осъзнаеш, че толкова добри спортисти и артисти използват твоята музика за свое вдъхновение. Много съм развълнуван и вдъхновен, това бяха много емоции и чувства", добави той.

Снимка: bTV

Такива емоции и чувства изпита и отборът на България при срещата си с Ара Маликян. А още по-голямо значение посещението му имаше за Петя Борисова и Вая Драганова, чиито композиции са вдъхновени от него.

"Госпожата ми пусна няколко музики и аз, още като я чух тази, ѝ казах, че това е музиката и тя много я харесахме за това, че има много акценти, че е много енергична, силна драматична! Много ни хареса!", разказа Петя Борисова.

Снимка: bTV

След допира си с българските момичета, Ара е категоричен - техните съчетания не са спорт, а изкуство.

"Това е най-висша форма на майсторство! Те са технически перфектни! Но това, което ги прави различни и причината, заради която се наричат "Златни момичета", е емоцията. Те чувстват, докато играят. Когато се движат, когато изхвърлят – те усещат! Усещат всичко със сърцето и душата си, а това е в основата на всичко!", впечатлен е цигуларят.

Идеята за съвместно представление естествено се появи в главите на Ара и на момичетата. Бъдещето ще покаже дали ще се случи! За сега Маликян може само да посвети концерта си на българските красавици.