на живо

Араби купиха "Нюкасъл", клубът вече е най-богатият в света

Новите собственици са 14 пъти по-богати от тези на шампиона "Манчестър Сити"

Английският "Нюкасъл Юнайтед" вече е най-богатият футболен клуб в света! Саудитски консорциум закупи тима от "Сейнт Джеймсис Парк" срещу 300 млн. паунда, слагайки край на 14-годишното противоречиво управление на Майк Ашли.

Сделката бе потвърдена от Висшата лига и обявена официално, след като е получено уверение, че кралство Саудитска Арабия няма директно да контролира "Нюкасъл".

"Висшата лига, футболният клуб "Нюкасъл Юнайтед" и Сейнт Джеймс Холдингс Лимитед уредиха сделката относно поемането на клуба от консорциума на PIF, PCP Capital Partners и RB Sports & Media.", обявиха от клуба.

Новината прати в екстаз привържениците на "свраките", които излязоха по улиците на града, за да празнуват.

Инвестиционният фонд, свързван с престолонаследника Мохамед бин Салман, проявяваше интерес към "Нюкасъл" от години. През 2020-а сделката по придобиването на клуба пропадна след остра публична реакция. Тогава организации за защита на правата на човека се обявиха против финализирането ѝ.

Богатството на консорциума се оценява на 320 млрд. паунда и е внушителните 14 пъти по-голямо от това на шейх Мансур, който управлява английския шампион "Манчестър Сити". Топ 3 на най-богатите клубове допълва "Залцбург" (Австрия) с 15.7 млрд. паунда.

Десетката на богаташите: