на живо

ARD със скандални разкрития за допинга в щангите

Тайландка признава: Стимулантите ми донесоха олимпийски медал, мъжка челюст и мустаци

Facebook/Getty Images

Разследване на германската телевизия ARD доведе до шокиращи разкрития за масова употреба на допинг и корупция във вдигането на тежести, включително насърчаването на 13-годишни момчета и момичета да приемат забранени стимуланти.

В предаването "Тайният допинг - господарят на щангистите" се посочва, че близо половината от общо 450 медалисти на олимпийски игри и световни първенства в периода 2008-2018 г. не са били подложени на нито един тест в годината, в която са се качили на почетната стълбичка.

Освен това бяха излъчени и записани със скрита камера признания на тайландската състезателка Сирипуч Гулной за употреба на допинг преди спечелването на бронзовия й медал от Лондон 2012. Тя споделя още, че субстанциите са й причинили "челюст като на мъж и мустаци" и че "онези, които отговарят за тези неща, въобще не се вълнуват от нашето здраве". Гулной добавя, че някои момчета и момичета в Тайланд употребяват допинг от 13-годишни при подготовката си за националните шампионати.

Разследващите журналисти - същите, които разкриха мащабната допинг програма в Русия, довела до изхвърлянето на страната от значими международни състезания за следващите 4 години - също така твърдят, че някои състезатели са плащали на проверяващите в замяна на чисти проби. В запис със скрита камера лекарят на молдовския национален отбор Дорин Балмус признава, че случайни хора са давали урина вместо проверяваните щангисти.

Международният олимпийски комитет (МОК) изрази загриженост относно "много сериозните и тревожни" обвинения. Организацията вече провежда разследване заради изповедта на Сирипуч Гулной.

Вдигането на тежести има проблеми със забранените стимуланти от десетилетия и няколко пъти бе пред изхвърляне от програмата на летните олимпийски игри. Засега не е ясно дали спортът може да бъде изваден още от Токио 2020. "Ще се свържем с Международната антидопингова агенция (WADA), за да не допуснем участие на състезатели в нарушение на антидопинговия кодекс", се посочва в официалната позиция на МОК.

ARD цитира документи, според които най-малко 4,2 милиона швейцарски франка от финансирането на МОК за международната федерация по вдигане на тежести (IWF) са прехвърлени в две швейцарски сметки, контролирани единствено от президента на централата Тамаш Аян. От IWF настояват, че изпълнителното бюро вече е "обсъдило" обвиненията към Аян за неправомерно управление на приходите от телевизионни права за олимпийските игри в периода 2009-2011 г. и в последствие е предоставило доклад на Комисията по етика към МОК.

"В крайна сметка бе установено, че няма липсващи суми и че всички приходи от МОК се отчитат и надлежно документират в официалните банкови сметки на международната федерация", се посочва в изявлението.

От IWF добавят, че макар да приемат сериозно разследването на ARD, в предаването са допуснати и други грешки. "Нашата организация е особено загрижена за разкритията за предполагаема систематична употреба на допинг сред младите състезатели. На фона на редица очевидни лъжи, необосновани твърдения и опровергани слухове от 2008 г. насам, изглежда, че има и нова информация, която може да ни бъде от полза в усилията за насърчаване на чистия спорт".  

Тагове: