на живо

Арестуваха чехи заради опит да пуснат дрон с "Косово е сръбско"

Днес чешкият национален отбор играе в Прищина

iStock

8 привърженици на националния отбор по футбол на Чехия са били арестувани в Прищина. Причината е тяхно намерение да пуснат дрон със знаме с надпис "Косово е сръбско" да прелети над стадиона по време на мача от квалификациите за европейско първенство през 2020 г.

Срещата Косово - Чехия трябва да се изиграе днес (7 септември). Тя е от групата на България. 

Ден преди мача 8 човека от гостуващата агитка са били арестувани - 6 мъже и 2 жени. Един от феновете има и сръбско гражданство. Причината е, че у тях е открит дрон и знамена, на които пише "Косово е сръбско". Според местните власти в Косово, те са щели да опитат да развеят знамето по време на мача, докато управляват дрона извън съоръжението. 

И шестимата са били вкарани в ареста. От тях са иззети две сръбски знамена, дрон, транспарант, камера и две радиостанции. 

Веднъж вече дрон със знаме прелетя над стадиона по време на мач между Сърбия и Албания. Тогава на него беше закачено знамето на Велика Албания, в чиито територии попада и Косово. Областта обяви независимост от Сърбия през 2008 г. 

От чешкия тим предупредиха привържениците, че на стадиона ще се допускат само чешки знамена, а не такива на други държави.