на живо

Арсен Венгер: Алaрдайс се нуждае от шанс да изчисти името си

Футболният свят с коренно различни мнения относно скандала със селекционера на Англия

Getty Images

В момента се провежда среща на ръководителите на Футболната асоциация на Англия от която ще стане ясно дали селекционерът на "Трите лъва" Сам Алaрдайс ще загуби поста си. А в същото време мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че Големия Сам трябва да получи възможност да се защити от обвиненията, отправени му от английския вестник "Дейли Телеграф".

Разследването, проведено от група репортери под прикритие, показва как Алaрдайс се опитва да спазари договор за 400 000 британски лири на година, за да съветва инвеститори от Далечния изток как се заобикаля законът за трансфериране на футболисти.

В разпространеното видео, бившият мениджър на "Болтън", "Нюкасъл" и "Уест Хем" също така разкритикува Футболната асоциация, предшественикът му на поста селекционер на Англия Рой Ходжсън и легендата на "Манчестър Юнайтед" Гари Невил.

"Цялата история е твърде злощастна, но мисля, че Алaрдайс трябва да получи шанс да изчисти името си. Все още нищо не е доказано. Ние живеем в общество, което обича да критикува на база предположения." каза Венгер.

Снимка: Getty Images

"В същото време обаче, аз съм категорично против правата на футболисти да бъдат притежавани от трети лица. През целия си живот се боря против това." завърши французинът. 

Алaрдайс все още не е отговорил официално на отправените обвинения, но се появиха информации за срещи между него и председателя на Футболната Асоциация Грег Кларк. Именно Кларк сподели пред вестник "Таймс", че се нуждае само и единствено от факти, за да прецени как да процедира от тук нататък. 

"Това е човек, който е прекарал целия си живот с надеждата да бъде назначен на поста селекционер на Англия и той получи този шанс на 60 г. Сам ще бъде изключително разочарован от себе си, ако загуби работата само няколко месеца след като я получи." разкри вицепрезидентът на "Уест Хем" Карън Брейди. 

Категорично "за" уволнението на Алaрдайс пък се обяви бившият футболист на "Ливърпул" и легенда на немския футбол Дитмар Хаман. 

Снимка: Getty Images

"Футболната асоциация на Англия трябва да покаже твърда ръка в този случай. Отборът на "Трите лъва" претърпя катастрофално европейско първенство и се нуждае от промяна. Ако оставят Сам Алaрдайс начело на отбора, цялата правдоподобност на "ФА" си заминава", каза Хаман.

"Нормално ли е мениджърът на Англия да споделя пред трети лица как се заобикалят законите на Футболната асоциация? Няма да бъде изненада, ако той бъде премахнат, а лично аз няма да проявя никакви симпатии," отсече немецът. 

Според букмейкърите във Великобритания шансовете на Големия Сам да запази работата си граничат с невъзможното, като за момента фаворит за следващ наставник на Трите лъва е настоящият треньор на "Кристъл Палас" Алън Пардю.