на живо

"Астана" преговаря със Станимир Стоилов

В Казахстан искат българина за национален селекционер

Facebook

Генералният мениджър на "Астана" Саян Хамитжанов потвърди за течащи преговори за подновяване на договора на българския специалист Станимир Стоилов.

Стоилов изведе отбора до рекордна четвърта поредна титла в четвъртия си сезон на кормилото на клуба, а през декември под негово ръководство "Астана" за първи път в история си гарантира участие в европейските клубни турнири и през пролетта, като на 1/16-финалите на Лига Европа ще играе срещу "Спортинг" Лисабон.

"Стоилов има договор с клуба до края на декември и ние задължително ще обсъдим бъдещото ни сътрудничество. В момента водим преговори с неговите агенти", коментира Хамитжанов.

Според информации от клуба са готови да увеличат заплатата на българина до 1,2 милиона евро на сезон.

Футболната федерация на Казахстан пък планира да предложи договор на Станимир Стоилов за национален селекционер.

"Според мен Стоилов напълно е адаптиран към живота в Казахстан, познава футбола в нашата страна, нивото, възможностите и перспективите на казахските играчи. Изучил е и е приел нашата специфика, а своята висока квалификация той отдавна е доказал с блестящите си постижения и резултати. Мисля, че по-добър вариант от него за този пост (национален селекционер на Казахстан) просто не съществува. Така че, ако федерацията направи предложение на Стоилов, то той ще бъде най-добрият кандидат от всички. Ако стане така, че Стоилов трябва да избира къде да продължи да работи - в "Астана" или в националния отбор на Казахстан, въпреки че би било в ущърб на нашите интереси, аз бих подкрепил кандидатурата на Станимир за поста старши треньор на националния отбор. Аз съм патриот и винаги ще поставя интересите на националния отбор пред клубния, защото именно по резултатите на националния тим на международното поле се оформя мнението за футбола в страната", каза още Хамитжанов.