на живо

Атанас Божилов защити световната си титла по кикбокс във Варна (ВИДЕО)

Богдан Шумаров е новият носител на европейската титла по кикбокс на WAKO PRO

Атанас Божилов защити световната си титла по кикбокс във Варна (ВИДЕО)

Капитанът на националния отбор Атанас Божилов защити световната си титла по кикбокс за професионалисти. Той спечели по точки срещу португалеца Адолфо Барао по време на петото издание на бойната гала-вечер SENSHI, която се проведе във Варна.

Божилов стана носител на пояса през април 2019 г. При защитата си състезателят на спортен клуб "Самурай Джим" не остави никакъв шанс на опонента си, доминирайки през всичките 15 минути. Изключителна проява на уважение демонстрира Барао, който след края на мача настоя сам да сложи пояса на Божилов. Българинът получи и още една награда – той беше обявен за най-техничен състезател на вечерта, а призът му беше връчен от легендарния четирикратен световен шампион от веригата К-1 Семи Шилт.

В последния девети двубой от вечерта залогът беше вакантната европейска титла по кикбокс на WAKO PRO в категория до 75 кг. Претенденти за нея бяха състезателят на варненския клуб "Боил" Богдан Шумаров и естонецът Майкел Астур. Битката се игра в 5 рунда, през които двамата бяха сравнително равностойни на ринга, въпреки ръстовото преимущество на представителя от Естония. С категорично съдийско решение победата беше дадена на Шумаров, което предизвика и бурните овации на публиката.

На ринга във Варна беше определен и новият световен шампион на WAKO PRO Low kick в категория до 85,1 кг. Досегашният носител на титлата - французинът Абдерахим Шафе, беше поставен на колене от руснака Андрей Чехонин. Шафе беше разклатен в много ранна част от мача, a решителният момент дойде в края на първия рунд, когато Чехонин запрати съперника си в ръцете на съдията, а от ъгъла на французина хвърлиха кърпата. Това заслужи на Чехонин и специалната награда "Нокаут на вечерта".

Снимка: SENSHI

Втората изцяло чуждестранна среща от петото издание на SENSHI противопостави двама бойци, които имат история помежду си. След като се срещнаха за пръв път на миналогодишното специално издание на веригата – SENSHI Cup, сега Артур Арушанян от Армения и Алишер Карменов от Казахстан си дадоха реванш. Победата отново отиде на сметката на Алишер Карменов, който напълно доминира над противника си. Усилията на Арушанян обаче бяха оценени на ниво и той получи специалния приз "Най-висок боен дух".

Много интересна беше и четвъртата среща на SENSHI 5, която противопостави представители на две от най-сериозните киокушин школи в света – Япония и Русия. В мач по правилата на KWU Full Contact в категория до 95 кг Виталий Ишахнели от Русия победи Масаки Фуджи от Япония чрез единодушно съдийско решение.

С триумфални победи завършиха битките на всички четирима състезатели на спортен клуб "Армеец". Албена Ситнилска дебютира ударно на международната верига бойни галавечери SENSHI. В първия мач от зрелищното шоу тя победи украинката Анна Издебска по правилата KWU Full contact в категория до 55 кг. Пояс и купа на SENSHI спечели и българската звезда Петър Стойков, който се изправи срещу Владимир Сергеев по правилника KWU SENSHI. Българинът контролираше събитията между въжетата от първата до последната секунда и спечели срещата, вдигайки на крака феновете в Двореца на културата и спорта във Варна.

Снимка: SENSHI

Един от най-обичаните родни бойци Николай Йоргов също се справи с класния си противник - иранеца Маджид Хашеми Бейджи, в мач по правилата на KWU SENSHI и категория до 80 кг. Двубоят беше толкова оспорван, че съдиите дадоха допълнителен рунд, в който Йоргов надделя.

Втора победа от ринга SENSHI си завоюва Християн Корунчев. Той разби сърбина Любо Ялови в петата битка от петото издание на SENSHI. Мачът се игра по правилата на К-1. Българският боец доминира тотално и единствено късметът спаси Ялови от нокаута.