на живо

Атаката срещу автобуса на "Борусия" е била заради пари, твърди атентаторът

Задържаният Сергей В. се яви пред съда

EPA

Задържаният за бомбената атака срещу автобуса на "Борусия" Дортмунд през април 2017 г. Сергей В. се яви пред съда в Германия по 28-те обвинения в опит за убийство.

28-годишният Сергей В., който е гражданин на Русия и Германия, бе арестуван на 21 април. Преди първата среща от 1/4-финалите в Шампионската лига между "Борусия" и "Монако" миналата година, той заложи бомба край Хьохстен в покрайнините на Дортмунд, откъдето минаваше автобусът на "жълто-черните" на път за двубоя. Последваха три взрива, а испанският защитник Марк Бартра бе ранен. 

Пред съда атентаторът заяви, че не е искал да убие или нарани никого, а атаката му е била изцяло по финансови причини.

Впоследствие прокуратурата разкри, че целта на атаката е била да падне цената на акциите на "Борусия" Дортмунд. Извършителят е очаквал да получи солидна сума пари при срив на акциите, залагайки 5900 евро. Електротехникът се е надявал да спечели повече от 500 хиляди евро.

Това беше първото изслушване на атентатора по делото. Все още не е ясно каква ще бъде присъдата му, като законът в Германия предвижда минимум 10 години затвор. 

Тъй като става въпрос за по-сериозно провинение, при което са засегнати повече от едно лице, е възможно Сергей В. да лежи в затвора доста по-дълго.