на живо

"Атлетик" Билбао обърна и отстрани "Херта" от Лига Европа (ВИДЕО)

"Баските" са в чудесна позиция преди последния кръг в груповата фаза

БГНЕС

Въпреки че изигра изключително слабо първо полувреме и на два пъти изоставаше в резултата, отборът на "Атлетик" Билбао постигна драматичен успех с 3:2 при домакинството на "Херта" Берлин в среща от 10-та група на Лига Европа. "Червено-белите" записаха осма победа в последните девет европейски срещи у дома, докато германският им съперник допусна поражение в пето поредно гостуване от европейските клубни турнири и загуби всякакви шансове за продължаване в елиминационната фаза.

Берлинчани започнаха уверено на "Сан Мамес" и след няколко пропуснати шанса в 26-ата минута все поведоха. Точен бе Матю Леки, който засече хубаво центриране на Макс Мителщет. "Атлетик" не бе организирал нито едно опасно нападение до 35-ата минута, когато обаче топката стигна до Иняки Уилямс, а той бе фаулиран от капитана Себастиан Лагекамп в наказателното поле. Паоло Талявенто отсъди дузпа, реализирана от Ариц Адурис.

Играта бе подновена и само 60 секунди по-късно "Херта" отново взе аванс. Валентино Лазаро асистира на централния нападател Дейви Зелке, който отбеляза за пети път през сезона във всички турнири, с колкото попадения е и Леки.

Футболистите на домакините бяха изпратени с освирквания, прибирайки се в съблекалнята на почивката, но през втората част те показаха коренно различно лице. Още в началото на втората част в игра за баските се появиха Андер Интураспе и Маркел Сусаета, които раздвижиха играта на тима в атака. "Атлетик" започна да създава положение след положение и в 66-ата минута стигна за втори път до изравнителен гол. Адурис се разписа от нов наказателен удар, след като отново Лагекамп бе грешник за тима от Берлин. Той блокира изстрел с глава на Баленсиага, но го направи с ръка, която не бе прибрана плътно до тялото му. Адурис вече има 12 гола за сезона, 7 от които е вкарал в Лига Европа.

Снимка: БГНЕС

Домакините продължиха да са по-агресивни и търсеха успеха по-настоятелно. Те стигнаха до победен гол в 82-ата минута, когато светкавична контраатака с четири подавания бе завършена от Уилямс за 3:2. В заключителните секунди Зелке получи добра възможност, но чудесният му удар от воле бе отразен от Яго Ерерин. Стражът на "Атлетик" също имаше основен принос за успеха със своите намеси.

Баските събраха актив от 8 точки и се изкачиха на второ място в класирането - на 2 точки пред третия "Зоря" Луганск, който в последния кръг приема тима от Билбао в директен сблъсък за място на елиминациите. "Херта" е последен с едва 4 точки, като германците ги очаква протоколен двубой с шведския "Йостерсундс" след две седмици.