на живо

Австралийските власти разследват дали Ноле е пътувал до Испания

Това ще означава, че е излъгал при влизането си в Австралия

Reuters

Властите в Австралия започват ново разследване срещу световния номер 1 в тениса - Новак Джокович. Докато очакват решението на министъра по емиграцията Алекс Хоук, който може еднолично да отмени визата на сърбина, органите на реда ще се опитат да разберат дали Ноле е пътувал до Испания. 

Навръх Нова година в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как тенисистът тренира на испанска земя, в една от академиите в Андалусия. 

Защо това е толкова важно? 

Ако видеото действително е записано на 31 декември, то Джокович е излъгал при влизането си в Австралия на 6 януари. За да бъде допуснат на южния континент, той трябва да е бил изолиран само в една държава 14 дни преди това. При пристигането си той е декларирал, че е спазил тази процедура. 

Снимка: Reuters

Вчера (10 януари) съдът в Австралия разпореди Ноле да бъде освободен от хотела за мигранти, в който беше настанен, след като визата му беше анулирана. Сърбинът дори се показа от корта и заяви, че иска да играе на Откритото първенство на Австралия и да се опита да спечели 10-та титла в Мелбърн. 

Покрай случая стана ясно, че Джокович не е ваксиниран против коронавирус и разчита на медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен тест за коронавирус. Проблемът е, че ден след това той е присъствал на няколко събития в Сърбия.

Снимка: Reuters

Въпреки че съдът заяви, че отмяната на визата на Ноле е незаконосъобразно, той все още не може да бъде напълно спокоен. Министърът на емиграцията може да се възползва от своето право еднолично да прекрати разрешението за пребиваване на територията на страната на сърбина. От правителството заявиха, че той продължава да обмисля тази възможност. Ако това се случи, Джокович ще получи забрана да влиза на територията на страната през следващите 3 години.