на живо

Автогол в продълженията прати Сенегал на финал за втори път в историята

"Лъвове от Теранга" излъгаха Тунис след изключителна драма

Автогол в продълженията прати Сенегал на финал за втори път в историята

Отборът на Сенегал е на финал в Купата на африканските нации за втори път в историята! "Лъвовете от Теранга" стигнаха до спора за трофея след изключително драматичен успех с 1:0 над Тунис.

Победното попадение бе автогол на Дилън Брон в 100', за който основна вина има стражът на тунизийците Моез Хасен. В редовното време и двата тима пропуснаха по една дузпа.

Снимка: БГНЕС

Сенегал доминираше през първата част, но в 26' Юсуф Сабали удари греда, а в 39' голямата звезда на тима Садио Мане пропусна от чиста позиция.

Тунис изнесе играта след почивката. "Орлите от Картаген" пропиляха златна възможност в 75', когато Фержани Саси не успя да преодолее Алфред Гомис от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Калиду Кулибали именно след шут на Саси. Четири минути по-късно Сенегал също получи правото да изпълни наказателен удар, след като Исмаила Сар бе повален от Дилън Брон. Вратарят Хасен обаче отрази изстрела на Анри Севе и се стигна до продължения.

В 100' стражът на Тунис се превърна от герой в грешник. Той се намеси нескопосано при едно центриране от статично положение, топката се отби в главата на защитника Брон и влетя в мрежата - 1:0 за Сенегал.

Снимка: Getty Images

В 113' главният съдия Тесема Бамлак от Етиопия първоначално даде дузпа за Тунис, след като прецени, че Идриса Гай е играл с ръка в наказателното поле на своя тим. Реферът все пак се възползва от системата за видеоповторение VAR, изгледа ситуацията и... отмени решението си.

До края Сенегал удържа крехкия аванс и отива на финал в турнира за втори път в своята история. При предишния, през 2002 г., "лъвовете от Теранга" загубиха с дузпи от Камерун. Любопитното е, че тогава настоящият селекционер на тима Алиу Сисе пропусна от бялата точка. Сега сенегалците и техният треньор получават възможност за изкупление.