на живо

Бъдещето на "Челси": Какво ще стане с продажбата, трансферите, билетите и треньорите?

Санкциите на британското правителство срещу Роман Абрамович обърка плановете на "Сините" от Лондон

Reuters

Какво ще се случи с "Челси"? Въпросът, който от вчера държи под напрежение футболните фенове! След тежките санкции, които британското правителство наложи на собственика на клуба в последните 19 години Роман Абрамович, се търсят отговори на няколко въпроса. 

Руският бизнесмен, който е считан за приближен до президента Владимир Путин, няма право да търгува с физически и юридически лица от Великобритания, да влиза в страната, а цялото му имущество е запорирано, в това число клубът. От Би Би Си потърсиха експерти, за да дадат мнение по наболелите теми.

Може ли "Челси" да продължи да играе мачове?
Да. Клубът има специален лиценз, издаден от правителството, който му позволява да довърши сезона при мъжете и жените. Вчера (10 март) "Сините" победиха "Норич" с 3:1 в среща от Висшата лига.

Снимка: Reuters

Как ще се отрази ситуацията на феновете, които искат да посетят мачовете?
Притежателите на сезонни карти може да посещават срещите. Билетите, пуснати в свободна продажба, и закупени преди 10 март, също няма как да бъдат анулирани. Затворени остават обаче фен магазините.

Какво ще стане със сезонните карти за следващата кампания?
Валидни до момента са само карти, поръчани преди 10 март. Сделките (като закупуване на билети и карти) преди налагане на санкциите, може да бъдат завършени.

Може ли "Челси" да осъществява трансфери?
Докато мерките са в сила, това е невъзможно. Клубът не може да извършва нито входящи, нито изходящи трансфери. Не може и да преподписва договори с настоящи футболисти. Това означава, че играчи като Антонио Рюдигер и Сесар Аспиликуета скоро могат да станат свободни агенти.

Снимка: Reuters

Ще получават ли служителите и футболистите заплатите си до края на сезона?
Специалният лиценз от правителството подсигурява изплащането на месечните възнаграждения. Той обаче важи до 31 май, а Министерството на финансите има право да го прекрати и промени по всяко време.

Какво ще стане с треньорите?
Тук всичко зависи от самите тях. Томас Тухел и наставникът при дамите Ема Хейс имат действащи договори и за момента изплащането на възнагражденията им е сигурно. Дали обаче те ще останат да работят при такива неясни условия? И как ще реагират конкурентите на "Челси"? Предстои да разберем.

Снимка: Reuters

Може ли клубът да бъде продаден?
Още с първите военни удари на Русия срещу Украйна Роман Абрамович заяви, че иска да се раздели с клуба, който притежава от 19 години. През миналата седмица той задвижи процедура по продажба, като се смяташе, че може да спечели около 3 млрд. долара. 

Сега продажбата ще се води от Министерство на финансите на Великобритания, а сумата може да спадне значително.

Може ли "Челси" да продължи да участва в европейските клубни турнири?
В момента тимът играе на осминафинал в Шампионската лига срещу "Лил", а след първия мач води с 2:0. Реваншът е на 16 март. Засега няма опасност от изхвърляне на британците от надпреварите, въпреки че със сигурност от УЕФА следят ситуацията. Притесненията идват от факта, че за домакинските мачовете може да не се продават билети.

Снимка: Reuters

Как "Челси" ще пътува за гостуванията си?
Правителството е определило бюджет от 20 000 паунда за гостуване. "Сините" ще трябва да се вместят в тази сума, въпреки че тя изглежда твърде ниска.

Какво ще правят спонсорите?
Вече има първа компания, разтрогнала договора си с клуба - фирмата за телекомуникации, чието лого стоеше на фланелките на играчите. Клубът всъщност има редица партньори, а те сами ще решават какво ще правят.

Снимка: Reuters

Ще фалира ли "Челси"?
Да, има и такъв вариант. Ако "Челси" не може да плаща сметките си, може да влезе в процедура по фалит и да загуби 9 точки. Не е ясно колко са спестените средства на клуба, но със сигурност санкциите срещу Абрамович ще спрат неговата месечна финансова подкрепа. Вероятно това е сценарий, който от правителството ще се опитват да избегнат с всички сили.