на живо

Бъдещето на футбола: Педри над всички по игрови минути

CIES събра най-опитните таланти в играта

Международният център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) посвети днешната си публикация на най-големите таланти в световния футбол. В топ 100 при под 20-годишните с най-много игрови минути за 2021 г. липсва българин, а №1 е испанският национал и играч на "Барселона" Педри.

Младокът, сравняван с клубната легенда Шави, има 3827 минути в 49 мача, като е отбелязал 2 попадения. Следва го бразилският суперталант Матеус Мартинели от "Флуминензе" с 2898 минути в 36 мача с 3 гола. Трети е нидерландският национал Райън Гравенберх от "Аякс" с 2790 минути от 37 мача с 4 попадения.

Топ 10 допълват Иля Забарний от "Динамо" Киев (Украйна), Леонидас Стергиу от "Санкт Гален" (Швейцария), Фабрисио Диас от "Ливърпул" (Уругвай), Букайо Сака от "Арсенал" (Англия), Ерик Мартел от "Аустрия" Виена (Австрия), Доган Алемдар от "Кайзериспор" (Турция) и Лиел Абада от "Селтик" (Шотландия).

В списъка попада само един играч, роден през 2004 г. - Хулио Енчисо от "Либертад" (Парагвай).

С 22-а си гола през 2021 г. най-резултатен е словенецът Бенямин Шешко, който в момента носи екипа на австрийския елитен "Залцбург", а през миналия сезон блестеше под наем в "Лиферинг". Той е наричан "новия Холанд".