на живо

Бъдещето на Льов: "Реал", "Тотнъм", "Ювентус" или Бундеслигата?

Селекционерът на Германия не е водил клубен отбор от 2004 г.

Getty Images

След като обяви, че се оттегля от поста национален селекционер на Германия, слагайки край на 17-годишната си работа с Бундестима, Йоахим Льов привлече вниманието на редица големи европейски отбори.

Световният шампион от 2014 г. обаче не е водил клубен тим именно от 2004 г. За този период играта се промени много, но същото важи и за репутацията на Льов. Въпреки провала на мондиала в Русия, както и колебливото представяне след това, Йоги продължава да е сред топ треньорите.

Снимка: Getty Images

Изборът му на следваща дестинация ще бъде любопитен. Какви са вариантите пред Льов?

"Реал" Мадрид

Льов вече спомена, че проявява интерес към ръководенето на отбор извън Германия. "Реал" Мадрид пък го постави в списъка си с потенциални заместници на Зинедин Зидан.

Договорът на френския специалист изтича през лятото на 2022 г. Настоящият сезон не се развива по план за кралския клуб - трето място във временното класиране в Ла Лига, отпадане от Купата на краля и Суперкупата на Испания.

В зависимост от края на кампанията, тъй като "Реал" все още е в битката за Шампионската лига, Льов може да се окаже интересна опция. Германецът показа, че има качествата и характера да работи със звезди, както и да подмладява своя отбор.

Снимка: Getty Images

"Ювентус"

Още един европейски колос, който, като "Реал" Мадрид, заема третото място в своето първенство. А в "Ювентус" не са свикнали с тази позиция!

Дебютният сезон на Андреа Пирло начело на "биаконерите" не се развива според очакванията и "Старата госпожа" се отдалечи от девето поредно Скудето. "Ювентус" разочарова и в Шампионската лига, където отпадна от "Порто" още в осминафиналите.

Дали Льов не е точният човек за италианския гранд?

"Тотнъм"

Жозе Моуриньо започна сезона отлично, но "Тотнъм" постепенно се свлече в класирането на английската Висша лига, отпадна и от Лига Европа, при това след шокиращ обрат на "Динамо" Загреб.

"Шпорите" ще трябва да изплатят солидна неустойка на Специалния, за да се разделят с него. Ако поемат по този път, Льов е любопитен вариант.

Снимка: Getty Images

"Борусия" Мьонхенгладбах

Макар че е готов да работи извън Германия, Льов несъмнено ще бъде желан у дома, където ценят най-високо постиженията му. Треньорът на "Борусия" Мьонхенгладбах Марко Розе поема "Борусия" Дортмунд от следващия сезон, а Чаби Алонсо отказа на "жребчетата", за да остане в любимия си "Реал Сосиедад".

Постът в "Гладбах" идва с голямо предизвикателство - връщане на отбора в Шампионската лига. В случай, че Льов е готов отново да работи в Бундеслигата две десетилетия по-късно, "Борусия" е реалистична дестинация.

Снимка: Getty Images

"Лайпциг"

Юлиан Нагелсман е в полезрението на грандове на Стария континент. До края на европейското първенство това лято треньорската позиция в "Лайпциг" може и да е вакантна. "Червените бикове" предлагат амбициозен дългосрочен проект, участие в Шампионската лига и битка за титлата в Германия.

Льов познава отлично част от основните играчи на отбора заради Бундестима, което значително би улеснило задачата му.

Скоро ще узнаем следващия ход на Льов. Той е в уникалната позиция - успехите с националния отбор могат да му осигурят треньорския пост в топ клуб. В Германия се надяват само спекулациите да не повлияят на Льов и да го отклонят от голямата цел - оттегляне от Бундестима с европейска титла.

Снимка: Getty Images