на живо

"Байерн" и "Севиля" играят с най-важната топка на УЕФА (ВИДЕО)

Необичаен дизайн на коженото кълбо ще посрещне претендентите за Суперкупата на Европа

uefa.com

Тя е кръгла, тя е най-важната, тя решава съдби. А по време на мача за Суперкупата на Европа между победителя в Шампионската лига "Байерн" Мюнхен и първенеца в Лига Европа "Севиля", ще си има чудна премяна.

Срещата може да гледате пряко по bTV Action на 24 септември от 21:30 ч.

В нея ще забележите и топката, която този път е необичайна. Да, пак е кръгла, но по нея има рисунки. Сякаш сте я оставили в ръцете на десетки ентусиазирани малчугани с химикалки, цветни моливи и боички в ръце!

Всъщност децата са 18. Те са от Чехия, Германия, страната-домакин на мача Унгария, Латвия, Нидерландия, Португалия, Словения, Испания и Швейцария. Малките художници са част от програми и организации, с които си сътрудничи Европейската футболна централа УЕФА.

След обстоен преглед на повече от 200 детски рисунки, само 18 от тях бяха избрани за греят върху топката. При това решението е лично на президента на УЕФА Александър Чеферин.

Снимка: uefa.com

Но как се рисува картинка за мач за Суперкупата на Европа?

Ключовата дума е "футбол" и може би "чувства". Именно те стоят като основа на поставената пред децата задача. 

Оказва се, че малките художници са и изумителни експерти по любимия ни спорт. Докато за нас, по-големите, футболът е грандиозни мачове, сблъсъци на терена, милиони, изхарчени за звездни попълнения, за тях играта с топка в крака е забавление, приятели и начин да открият света. 

Снимка: uefa.com

"Феърплеят означава футболът да е за всички! Например, едно дете в инвалидна количка може и да се колебае дали да играе. Но всъщност граници няма. Може би ги има само в главите на хората. Но когато искаш да играеш, просто трябва да играеш!"

Звучи много мъдро, нали? Думите са на Леа от Чехия, която играе в академия "Развой" в родината си. А на картинката е изобразила как играе заедно с дете в инвалидна количка.

"През повечето време играем феърплей, но понякога има и фаулове, караме се. Най-важно е да сме отбор и да вкарваме красиви голове", добавя нейният съотборник и сънародник Маркус.

Снимка: uefa.com

Явно за бъдещите футболни звезди победата е нещо допълнително, а не крайна цел! Като за Мика, който е част от академията на Рууд ван Нистелрой в Нидерландия. 

"На моята рисунка виждате как един от талисманите дава Купата на победителите. Но не само победата е важна. Важно е по време на мач да се забавляваш" - дълбоки слова от най-малкия "художник".

Сара от Португалия обича футбола, но повече обича приятелите, с които играе, за това е нарисувала цяло игрище, пълно със сърца.

Снимка: uefa.com

Даниела, Патрисия и Йоланда от Испания вече тренират в "Ред Депорте" и знаят какво послание искат да отправят. Те мечтаят за равенство. За това в рисунките им има и момичета, и момчета, деца с различен цвят на кожата, деца с проблеми, които играят футбол.

"Приятелството е най-важното, да си помагаме, когато играем заедно. Аз обичам да играя с приятелите си по време на междучасията. Футболът е спорт, в който участват много хора и аз уважавам усилията на всички, дори когато са по-добри от мен", разказва Йоланда.

Снимка: uefa.com

Миа и Фабио от Швейцария най-добре разбират важността на футбола. Те са част от програма, която подпомага деца с увреждания, а на терена се чувстват пълноценни. 

Понякога големите не са най-мъдрите в света! Понякога футболът е целият ти свят! И понякога си заслужава да станем отново деца! С всичките тези чисти емоции и без сложните разбирания.

Понякога Купата не е толкова важна, а топката, която стои до нея. 

Точно като в четвъртък (24 септември), когато "Байерн" Мюнхен играе със "Севиля" за Суперкупата на Европа. Мача може да гледате пряко по bTV Action от 21:30 ч.