на живо

Байлс изравни, но не успя да подобри рекорда на великия Шчербо (ВИДЕО)

Американката спечели 23-ия си медал от световен шампионат

Getty Images

Симон Байлс добави ново злато към богата си колекция. Американката спечели финала на прескок на световното първенство по спортна гимнастика в Щутгарт (Германия) и се изравни с великия Виталий Шчербо. Двамата имат по 23 медала от шампионати на планетата.

Малко по-късно Байлс имаше възможност да подобри постижението на легендата, но завърши пета на смесена успоредка. Тя все пак ще има нов шанс утре, когато ѝ предстоят още два финала.

Златото от прескока е под №17 за Байлс на световно първенство. Американката го извоюва с резултат от 15.399 точки, следвана от сънародничката си Джейс Кери с 14.883 и британката Ели Дауни с 14.816.

На успоредка обаче Байлс преживя разочарование, оставайки на 0.100 точки от отличията.

Шампионка стана белгийката Нина Дервал с 15.233, среброто грабна британката Ребека Дауни с 15.000, а бронзът отиде при американката Суниса Лий с 14.800. Извън подиума останаха Ангелина Мелникова (Русия) с 14.733 и Байлс с 14.700 точки.

С блестящото си представяне в Щутгарт 22-годишната Байлс стана най-титулуваната в спортната гимнастика, подобрявайки рекорда на рускинята Светлана Хорхина, която има 20 отличия от световни шампионати. Постижение, изравнено от Байлс на първенството в Доха (Катар) през миналата година.

Впечатляващата кариера на американката включва още четири олимпийски титли. През август Байлс влезе в историята и като първата, изпълнила успешно в състезание трипъл-дабъл (двойно салто с троен винт).

Тагове: