на живо

България на европейско по борба без световната шампионка Биляна Дудова (ВИДЕО)

Тя и личният ѝ треньор обвиниха федерацията и селекционера в тенденциозно отношение

България на европейско по борба без световната шампионка Биляна Дудова (ВИДЕО)

Въпреки световната си титла, спечелена през октомври 2021 г., Биляна Дудова не намери място в българския състав за европейското първенство по борба. Самата тя и личният ѝ треньор Георги Калчев заявиха, че са огорчени и обвиниха федерацията и селекционера Петър Касабов в тенденциозно отношение. 

В категория до 62 кг за шампионата на Стария континент в Унгария от 28 март заминава Тайбе Юсеин, която е бронзова медалистка от олимпийските игри в Токио. 

Снимка: Lap.bg

Двете трябваше да се изправят една срещу друга в среща на тепиха в преборване, но Юсеин не успя да влезе в зададените килограми и мачът не се състоя. Така решението за състава беше взето от Управителния съвет на федерацията. 

"Аз няма да се състезавам на европейското първенство, при положение, че победих Тайбе на турнира Дан Колов и при положение, че си спазих правилата, които бяха определени от Българската федерация по борба. Такова преборване не се състоя. Кантара Тайбе Юсеин не го мина. Заплатата, която получавам от Федерацията за миналата година, че съм европейска и световна шампионка, е колкото заплатата на една чистачка? До кога трябва да търпя тези неща? До кога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана и да се взимат такива решения от Управителния съвет на Федерацията?", попита днес Дудова. 

Снимка: Lap.bg

От Федерацията заявиха, че решенията коя от двете да бъде в състава се взима от треньорите. 

"Има треньори, те определят критериите и носят отговорност. Ние, като управителен съвет утвърждаваме съставите. Подкрепихме състава, който е подал националният селекционер. Биляна беше подадена на 59 кг", разясни президентът на федерацията Христо Маринов.

Снимка: Lap.bg

В своята витрина Дудова има 4 титли от европейски първенства - две в кат. до 59 кг (2021, 2019) и по една в кат. до 57 кг (2018) и 55 кг (2017). 

Тайбе Юсеин е световна шампионка в кат. до 62 кг от 2018 г.