на живо

България на полуфинал след 3:1 над Турция

Getty Images

Момчетата на Николай Желязков победиха представителите на южната ни съседка в двубой от четвъртфиналите на Европейските игри в Баку с 3:1 (24:26, 25:19, 25:17, 25:20). Треньорът заложи на познатите имена в титулярната шестица – Георги и Валентин Братоеви, капитана Тодор Алексиев, Светослав Гоцев, Николай Николов, Жани Желязков и либерото Мартин Божилов.

Отборът на Турция поведе с 6:2 точки в първия гейм и се оттегли на първа техническа почивка при резултат 8:4. След силни изяви на Алексиев и Николов, „лъвовете” успяха да изравнят 9:9. Южните ни съседи постигнаха предимство от две точки на второто техническо прекъсване и постепенно го увелихиха, благодарение на силния си сервис и лошото посрещане в българското поле. Българите съкратиха разликата и дори изравниха при 24:24, но добрите сервиси на Николов и Димитров не бяха достатъчни за обрат. Турция взе гейма при резултат 26:24.

Втората част започна по познат начин, като турците поведоха с 6:3 точки. След серия от успешни начални удари на Георги Братоев и блокада на втория ни диагонал Велизар Чернокожев, „лъвовете” излязоха на техническа почивка с две точки аванс. Те продължиха да трупат точки и да увеличават разликата си да 20:13, когато допуснаха няколко грешки и съперниците ни направиха четири безответни точки. След прекъсване, поискано от  Желязков, и нова атака на Чернокожев, българите изравниха резултата в геймовете.

Националите поведоха в началото на третия гейм, но турските представители бързо стопиха крехката ни преднина при 6:6. „Лъвовете” се мобилизираха и натрупаха в актива си десет точки, докато отборът на Турция успя да направи само четири. Успешните атаки на Валентин Братоев, Николов и Алексиев бяха в основата на спечелването и на частта с 25:17.

Последният гейм започна ударно за българите, които поведоха с 8:2. Южните ни съседи успяха да съкратят разликата и дори да изравнят при резултат 17:17. Атака на Желязков, ас на Димитров и блокада на Николов върнаха предимството на страната на отбора ни. След отиграване на Георги Братоев, националите затвориха гейма при резултат 25:20.

Най-резултатен за българите бе Тодор Алексиев с 20 точки. Николай Николов и Валентин Братоев добавиха съответно 14 и 13.

Така момчетата на Ники Желязков се класират за полуфинала, където ще срещнат отбора на Полша, който по-рано днес победи Словакия с 3:0.