на живо

България изненада Франция на старта в Берлин (ГАЛЕРИЯ)

Силно начало за "лъвовете" на европейската олимпийска квалификация

Мъжкият ни национален отбор по волейбол победи драматично Франция с 3:2 (25:23, 17:25, 25:22, 19:25, 15:8) в първия си мач от европейската олимпийска квалификация в Берлин.

В следващата си среща от груповата фаза, която е утре от 15 ч., "лъвовете" ще се изправят срещу Нидерландия, а само победителят в турнира ще спечели квота за Токио 2020.

Снимка: CEV

Избраниците на Силвано Пранди изненадаха "петлите" със силен сервис още в първия гейм и постоянно притесняваха посрещането на французите. Родните национали дръпнаха в резултата с 4:1, но допуснаха разсейване и позволиха на съперника да изравни и да поведе до средата до гейма. При 13:16 обаче капитанът Виктор Йосифов застана на начален удар и реализира няколко аса, които помогнаха за серия от шест точки в полза на "лъвовете". До края на първата част българите не показаха колебания и поведоха след 25:23.

Снимка: CEV

През втория гейм обаче "петлите" вдигнаха оборотите, докато родните национали излязоха от ритъм и започнаха често да бъркат. Така резултатът бе изравнен - 17:25.

За третия гейм Пранди промени състава и в игра на мястото на Светослав Гоцев, Розалин и Николай Пенчеви се появиха Алекс Грозданов, Мартин Атанасов и Тодор Скримов. Това веднага проработи, а серия на Атанасов на начален удар доведе до преднина от 12:6 за нашите. Постепенно "лъвовете" задържаха аванса си и поведоха в геймовете след 25:22.

Снимка: CEV

Французите се пребориха за успеха в четвъртата част и вкараха мача в тайбрек. В него от самото начало българите взеха инициативата и спечелиха мача след 15:8.