на живо

България си спомня за безсмъртните Гунди и Котков (ВИДЕО)

44 години от трагедията край Витиня

levski.bg

Днес се навършват 44 лета от трагедията край Витиня на 30 юни 1971 година, лишила Левски и България от двама от най-добрите футболисти, състезавали се някога по родните терени – Георги Аспарухов и Никола Котков. Ние обаче все още ги помним, а официалният сайт на синия клуб пише за тях: "Гунди и Котков бяха необикновени, гениални футболисти. Сълзите у всички, които са се докоснали до тях, са неизбежни."

Снимка: levski.bg

Приживе уважавани не само заради страхотните си характеристики като играчи, но и заради чисто човешките си качества. Символи на чест и спортсменство. Младите слушат прехласнати историите на родителите си, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма. Сълзите у всички, които са се докоснали до тях, са неизбежни, допълва сайтът на Левски. Гунди и Котков са доказателството, че има легенди, които не умират.Те останаха във футболната и обществена памет още със своят чар и елегантност.

Аспарухов играе в общо 11 сезона за сините. Активът му за Левски във всички състезания е 238 мача и 153 гола. Със столичани той е трикратен шампион на България (1965, 1968 и 1970), трикратен носител на Купата (1967, 1970, 1971). През 1965 година спечелва няколко индивидуални награди – става голмайстор на първенството, Футболист номер едно на България и Спортист номер едно на България. Гунди е на трето място във вечната ранглиста на сините по отбелязани попадения.

Котков е с по-скромна визитка за Левски, но споменът за него е също така силен. Той е юноша на Локомотив София и за столичните железничари участва в общо 286 мача, в които вкарва 143 гола. През сезон 1968/69 играе за Славия, а през следващите две години – за Левски. С екипа на синия тим той записва общо 46 мача и 25 гола, става шампион на България за 1970 година и носител на Купата на страната за 1970 и 1971 година.

Поклон пред паметта им!