на живо

България срещу Франция, Китай и Доминикана на световното в София

Баскетболният ни отбор до 17 години ще участва на шампионата през юли

Баскетболните национали до 17 години попаднаха в група с Франция, Китай и Доминиканската република за световното първенство, което ще се проведе в София от 4 до 12 юли 2020 г. Срещите от надпреварата ще се играят в зала "Арена Армеец".

По време на официалното теглене на жребия за световното първенство днес (6 март), бе представен и специалният трофей, който вече очаква своя носител. Дизайнът на купата наподобява необработени буци, символизиращи шлифоването на таланта, който тръгва от нулата и се превръща суперзвезда. 

"Безспорно конкуренцията е много силна, все пак това е световният елит на юношеския баскетбол", заяви пред bTV Александър Жеков.

Първият мач на "лъвчетата" е срещу Канада (4 юли), а след това са двубоите срещу Доминиканската република (5 юли) и Франция (7 юли). Всички участващи отбори от първата фаза ще продължат в Топ 16 на турнира. В този етап тимовете ще играят в двойки в един мач, в зависимост от класирането си в групите. Победителите ще продължат към четвъртфиналите, а загубилите ще играят за местата от 9-о до 16-о. 

Жребия бе изтеглен от двукратните олимпийски медалистки Надка Голчева и Петкана Макавеева, които пожелаха успех на младите национали.

"От рано те ще обгорят на големи състезания и пред собствена публика, защото пред собствена публика винаги е по-отговорно и по-притеснително. Много се надявам да стигнат нашите успехи и да помнят, че българския баскетбол е имал история", каза Макавеева.

От 2010 г. насам САЩ имат пет поредни световни титли.

Тагове:

Баскетбол