на живо

Предпоследната крачка към бленуваното европейско първенство

Предстои важен тест за "лъвовете"

Lap.bg

Българският национален отбор по футбол се изправя пред тежко препятствие по пътя към мечтата за първо участие на европейско първенство от 2004 г.

Тази вечер "лъвовете" са домакини на Унгария в полуфинален плейоф, а при успех след месец играчите на Георги Дерменджиев ще срещнат Исландия или Румъния в решителен сблъсък за класиране за шампионата догодина.

Националите останаха четвърти в квалификационната си група, но получиха втора възможност - да го направят през баражите, след като се представиха добре в предишното издание на Лигата на нациите. 

Селекционерът Дерменджиев определи мача като "най-важния в кариерата си до този момент".

"Настроението в отбора е добро. Този мач се чака от много време. Мисля, че отборът е готов за мача. Важното е на терена какво ще покажат играчите. Наистина напрежението е малко по-голямо и аз се опитвам да го туширам, за да избегнем тази емоция, която може да не ни донесе добро", каза Дерменджиев.

"Мисля, че това е най-важният мач за моята кариера, за нацията, за България, за да може подрастващото поколение да види какво означава едно европейско първенство. Не говоря само за този мач, ами за следващия, но в крайна сметка е футбол. Ще направим максимума", каза Дерменджиев.

Миналата седмица той привлече вниманието към себе си с това, че остави извън състава представящия се силно в Италия с екипа на "Специя" Андрей Гълъбинов. Нападателят на новака в Серия "А" все пак бе повикан впоследствие, след като Спас Делев бе поставен под карантина. Той обаче няма да играе срещу "маджарите", тъй като от "Специя" не го пуснаха. Освен това се контузи в последния шампионатен мач срещу "Милан". 

В състава на гостите няма да присъства един от най-големите таланти на Унгария Доминик Собослай. Играчът на "РБ Залцбург" е поставен под карантина заради три положителни проби за COVID-19 в тима.

Срещата на стадион "Васил Левски" ще бъде с фенове. УЕФА отвори вратите за привърженици, които ще трябва да спазват всички мерки срещу разпространението на COVID-19. Допуска се запълването на капацитета на съоръженията до 30%, а родните власти разрешиха двойно повече зрители да присъстват на стадиона тази вечер. Вместо позволените 4000, се допускат 8500 души.

В навечерието на срещата спортният министър Красен Кралев предупреди, че 100 камери ще следят за спазването на противоепидемичните мерки, а нарушителите ще бъдат глобявани и отстранявани.

Българският футболен съюз изрично подчертава, че спазването на минималната дистанция и на противоепидемичните мерки в условията на COVID-19, носенето на предпазни маски през цялата продължителност на мача, както и спазването на конкретните места на трибуните, са абсолютно задължителни. При неспазване на протокола на УЕФА или разпоредбите на българските здравни власти, нарушителите ще бъдат отстранявани от стадиона.

Всеки зрител ще премине през процедура по измерване на телесната температура и ще има възможност да се дезинфекцира преди влизането във вътрешността на стадиона. Привържениците също така ще трябва да представят билет и документ за самоличност на входовете на "Васил Левски".