на живо

България в трета лига на новия турнир на УЕФА

Четири отбора от турнира ще се класират за финалите на Евро 2020

Twitter

Българският национален отбор попадна в трета лига при разпределението на отборите в новия турнир на УЕФА - Лигата на нациите. Европейските тимове, които са 55 на брой, са разделени спрямо коефициента си след изиграване на всички мачове от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г.

България е в компанията на Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, Гърция, Сърбия, Албания, Норвегия, Черна гора, Израел, Финландия, Кипър, Естония и Литва. От тимовете ще се сформират три групи с по 4 отбора и една с 3. 

Отборите ще играят всеки срещу всеки, а победителите в групите ще се изкачват в по-горна лига. Последните пък ще отиват в по-долна. Жребият за определяне на групите ще се изтегли на 24 януари 2018 г.. Първите мачове ще се изиграят през септември следващата година.

Турнирът ще има значение за квалификациите за европейското първенство през 2020 г. Първите тимове от всяка лига, които не са успели да се класират по традиционния начин, ще получат възможност да играят на първенството на Стария континент.

Идеята на УЕФА е да създаде силен турнир за национални отбори и да замести контролните срещи. 

В Първа лига са Германия, Португалия, Белгия, Испания, Франция, Англия, Швейцария, Италия, Полша, Исландия и Хърватия.

Във Втора лига са отборите на Австрия, Уелс, Русия, Словакия, Швеция, Украйна, Ирландия, Босна и Херцеговина, Северна Ирландия, Дания, Чехия и Турция.

А в Четвърта лига са отборите на Азербайджан, Македония, Беларус, Грузия, Армения, Латвия, Фарьорски острови, Люксембург, Казахстан, Молдова, Лихтенщайн, Малта, Андора, Косова, Сан Марино и Гибралтар.