на живо

България все пак може да играе във волейболния елит

Вижте защо

Getty Images

Въпреки загубата си срещу Франция преди няколко дни с 0:3 (16:25, 20:25, 21:25) във финала на втора група на Световната лига, България все още може да играе във волейболния елит от следващия сезон. Това заяви президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров.

„Всички знаем, че се очаква заради Русия да се направи нещо - например да се разшири броят на участниците на три групи по 4 отбора. Това е нашият шанс, след като загубихме от Франция. Трябва да признаем, че в момента техният отбор е много по-добър от нашия. Но също така е видно, че четирите тима във Варна не отстъпват по нищо на тези в първата група и няма да е нелогично да се увеличи броят на държавите”, заяви Лазаров.

Лошите резултати на традиционно силния тим на Русия през тази година може да наложат тази промяна. „Сборная” записа 11 загуби и само една победа над Иран. Така отборът остана на последно място в първа дивизия, което води до автоматично изпадане във второто ниво. Нещо подобно се случи и на България през 2014 година.

Така се появи слухът, че ръководството на Международната федерация по волейбол търси начин руснаците да бъдат оставени на всяка цена в първа дивизия. Най-удобният начин за това е увеличаване на отборите в първата група. Досега те бяха 8, разделени в две групи по 4: в група „А” – Бразилия, Сърбия, Италия и Австралия и група „Б” – САЩ, Иран, Полша и Русия. Мястото на Русия ще да бъде заето от Франция, която спечели първенството във втора дивизия.

В случай, че се вземе административно решение Русия остане, а Франция влезе по право, то участниците стават девет, а за да бъдат оформени 2 групи е нужен четен брой отбори – поне 10. В такъв случай е логично вторият отбор от крайното класиране на втора дивизия да получи шанс за първа група, а това е именно България.