на живо

Българин води Испания към европейската титла по водна топка

Свилен Пиралков е бронзов медалист от световното първенство през 2007 г. с испанския тим

Водната топка не е от най-популярните спортове у нас, но България има своята голяма звезда в басейна. Свилен Пиралков е може би най-успешният състезател в този спорт, който се е раждал у нас. И в момента върви уверено към постигането на нещо голямо - европейска титла с националния отбор на Испания, но този път в ролята на помощник-треньор. 

Испанският тим успя да си осигури място на финала срещу домакините на европейското първенство от Унгария. Мачът ще се изиграе на 26 януари, а Пиралков със сигурност има огромна заслуга за добрата форма на своите ватерполисти!

Кариерата на българина започва в ЦСКА, а след това играе за "Славия" и "Ханя" от Крит. Заминава за островната държава след страхотно представяне с националния отбор на България на европейското първенство през 1997 г. - последното голямо състезание на родния тим.

В Испания са впечатлени от таланта на Пиралков и му предлагат да се присъедини към "Тераса" - един от най-силните тимове на Барселона. И той се вписва към стила на игра толкова добре, че дори взима испански паспорт. 

Пиралков е част от отбора на Испания за олимпийските игри в Пекин през 2008 г. (5-о място). Става и голмайстор на европейското първенство през 2011 г. През 2007 г. печели бронзов медал от световното първенство в Мелбърн.

Кариерата на българина върви по логичния начин. След 14 години като един от най-добрите състезатели в едно от най-силните първенства на Европа, Свилен започва да предава безценния си опит на младите. 

След кратък период като треньор на младежкия тим, днес той работи с мъжете в тандем с Давид Мартин. С техните инструкции испанците детронираха европейските шампиони в последните 4 издания на шампионата - Сърбия, а след това и силният тим на Хърватия.

Днес (25 януари) Пиралков и испанските ватерполисти си почиват и се надяват, че утре ще е денят, в който за първи път ще станат шампиони на Европа. Не без българска помощ!