на живо

Българите в Серия "А": От Ники в "Болоня" до Вальо в... "Болоня"

Кои са родните футболисти, играли в елита на Италия?

Февруари започна с ударна вест! Младият капитан на ЦСКА Валентин Антов ще играе в "Болоня" - тим с традиции и 7 шампионски титли от италианската футболна Серия "А".

Най-добрият български защитник за 2020 г. преминава в новия си клуб под наем до края на сезона, а в договора му има опция за закупуване. В близките дни се очаква 20-годишният Антов да замине за Италия, а първите му минути на терена ще го направят 8-ия роден футболист с изява в Серия "А".

Всъщност "Болоня" е първият италиански елитен клуб, в който играе българин. През 1989 г. в редиците на "червено-сините" преминава Николай Илиев. Преди това защитникът е част от "Левски". По неофициални данни, тогава италианците плащат за него 1,8 млн. долара, а след първите му голове сключват споразумение със "сините" да помагат за организирането на тренировъчни лагери.

Илиев играе за тима две години, като от треньорското ръководство му гласуват доверие в 28 мача.

В пика на своята знаменита кариера Христо Стоичков също се подвизава в италианския елит. През 1995 г. той преминава в "Парма", но за кратко - само за 1 сезон. В типичния си стил Камата блести на Ботуша в 23 мача, в които вкарва 5 гола преди отново да облече фланелката на своята голяма любов - "Барселона".

Преди години легендата на българския футбол определи напускането на "Камп Ноу", дори само за година, като грешка.

Дълго време България нямаше представител сред най-добрите в Италия. До появата на детето-чудо Валери Божинов. Настоящият нападател на "Левски" беше определян за един от най-добрите млади таланти в Серия "А"!

През 2002 г. той се превърна в най-младия дебютант-чужденец в шампионата, след като се появи на терена с фланелката на "Лече" само на 15 години и 11 месеца. След това кариерата му премина през "Фиорентина" и "Парма" в елита, а за "Ювентус" игра, когато отборът беше изхвърлен в по-долните дивизии. Божинов има 172 мача, в които отбеляза 34 гола в Серия "А".

През 2014 г. с "Палермо" подписва с Ивайло Чочев. По неофициални данни, ЦСКА прибира от трансфера му 1,5 млн. евро. Дебютът на полузащитника е през октомври срещу "Емполи". Той успява да запише 75 мача, в които вкарва 6 гола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Александър Тонев е играл в два клуба в Серия "А". През 2015 г. той премина във "Фрозиноне" (22 мача), а година по-късно облече фланелката на "Кротоне" (21 мача).

Андрей Гълъбинов също е бил част от два клуба от италианския елит. След като играе за редица тимове в по-долните дивизии, нападателят подписва договор с "Дженоа" през 2017 г., а в момента е част от новака в елита "Специя".

Снимка: Getty Images

Футболист номер 1 на България за 2018 г. Кирил Десподов продължава да е собственост на "Каляри". Той обаче има само 5 мача с тима. В началото на настоящия сезон нападателят се появи в игра за 10 минути срещу "Лацио", а след това премина под наем в "Лудогорец".

Други родни футболисти също може да се похвалят с договори клубовете от италианския елит, но без да запишат игрови минути. Радослав Кирилов цели 8 години е част от "Киево", но е преотстъпван в по-долните дивизии. През 2014 г. "Удинезе" плаща близо 1 млн. евро на "Левски" за Антонио Вутов, който също е с 0 мачове в Серия "А". Петко Христов е част от "Удинезе" от 2017 г., но не е играл в елита, а се изявява в по-ниските нива. Калоян Кръстев пък беше част от "Болоня" от 2018 до 2020 г. и също няма нито един мач.