на живо

Българка спечели Купата на Франция по баскетбол (ВИДЕО)

Седемкратната шампионка у нас с Левски триумфира като треньор в страната на „петлите”

Женски баскетбол в България почти не остана, но за българската школа в баскетбола никога няма да спре да се говори. Защото тези, които го могат, го могат. Макар и отдавна излезли от пределите на България.

Един от най-добрите плеймейкъри в историята на женския баскетбол у нас - Десислава Ангелова, стигна до първия си голям успех като треньор. Направи го запомнящо се, пред пълни трибуни в митичната зала "Берси" в Париж. Там нейните възпитанички от академията на "Мондевил" спечелиха едно от най-престижните отличия в баскетболна Франция - Купата на страната.

В драматичен финал при девойките до 17-годишна възраст, момичетата на Ангелова триумфираха с 3 точки разлика - 66:63 в епичен сблъсък срещу "Лион" - клубът, който е собственост на суперзвездата на "петлите" и на Сан Антонио Спърс в НБА Тони Паркър.

"Още не мога да осъзная какво направихме. Борихме се много. Показахме, че освен много талант, в нашия отбор решаваща е огромната сила на характерите, които имаме. Заслужавахме да победим и поздравявам момичетата. Сега гледаме към финалната четворка на първенството", сподели по телефона от Франция щастливата Деси Ангелова, която след финала почти без останала без глас.

Седемкратната шампионка на България с "Левски Спартак" Десислава Ангелова застана начело на школата на "Мондевил" в края на август 2016 г., когато стана директор на центъра.

Децата в "Мондевил" са разделени в две възрастови групи – до 17 и до 19 години, като клубът развива само женско направление в баскетбола, но е считан за една от трите най-добри школи в цяла Франция при подрастващите.