на живо

Българската целувка: Нова вълна на #meToo или преследване на лесни пари?

Мненията за действията на Кубрат Пулев са полюсни

Действията на Кубрат Пулев след мача му с румънеца Богдан Дину в Калифорния разделиха мненията в социалните мрежи. Те се лутат между двата полюса - на заклеймяването и на подкрепата.

В част от тях българският боксьор е посочен като нарушител на правата на жените. Такова е мнението на активистката за човешките права Ивета Чернева. 

"Във връзка със скандала с Пулев, искам да заявя, че не всички български мъже са такива. И тук има хора, които не одобряват поведението му", гласи последната ѝ публикация. 

Откакто скандалът се разгоря, тя е споделила няколко мнения на потребители, които остро критикуват поведението на Кобрата. 

"Жалко, че преди година и нещо, в разгара на #metoo, доста подсмихнати мъже решиха да спорят с "капризните феминистки", че то не се отнася за тях. Който отказва да разбере проблема - и да допусне евентуална своя роля в него - може изненадано да се сгромоляса ала Кубрат Пулев", гласи един от тях. 

Подобни реакции не липсват и от потребителки на социалните мрежи отвъд Океана. 

"Ако защитавате Пулев, тогава - много ви моля - блокирайте ме. Нямам време да спра да следвам всеки един от вас, който публикува тъпотията, че го подкрепя", е мнението на потребителка от Лос Анджелис.

Мненията срещу българския боксьор често са свързвани с кампанията #meToo, която беше подета през 2017 г. Тогава група жени разказаха за сексуални посегателства в Холивуд, като най-известният случай е с продуцента Харви Уайнстийн.

Друга голяма група потребители в социалните мрежи защитават Пулев. Те са убедени, че журналистката Дженифър Равало, станала известна като Джени Суши, търси бърза популярност и лесни пари от конфликта с българина.

Основната причина е нейната реакция след случката. Тя се засмя, а след това присъства на партито на победителите, облечена в провокативно облекло.

"Когато Пулев целуна девойката със сушито, тя беше щастлива. Поне това видях в ефир. Когато е имало афтър парти, тоест последвалото празненство след мача и въпросните снимки с целувката, същата девойка е била сред гостите и се е снимала с деколте до пъпа и с голи гърди, обърнати към Тервел Пулев. Компанията на снимката е единствено от мъже", пише Владина Цекова, която е известна пътешественичка.

"Тя е професионална журналистка? В 99% от интервютата ѝ с боксьори по-голямата част от гърдите ѝ са навън. Много професионално! И аз ли съм единственият, който видя как флиртуваше с Пулев с тяло? Не си го представям това. Тя мисли само за пари и за нейните 15 минути слава", пише потребител от Англия.

"Така ли? Тя не е приятелка на Пулев? Не е присъствала на партито? Не се засмя след целувката?", пита в "Туитър" Раф Солтисек - полски пътешественик.

Фитнес моделът Биляна Йотовска също се изказа по темата чрез стори в официалния си профил в Инстаграм.

"Кучетата лаят, керванът си върви! Голямо браво на Кубрат и Тервел Пулеви! За жълтата преса и всички "разбирачи"! Уважавайки успехите на родните спортисти!"

Заради целувката след мача от Атлетическата комисия отнеха лиценза на българския боксьор в щата Калифорния поне до изслушването му на 14 май. Той обаче може да се боксира в други щати и в други държави.