на живо

Българската каратека от Доминикана, която мечтае за Токио 2020 (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

Запознайте се с Мария Димитрова

На олимпийските игри в Токио през 2020 г. каратето ще направи своя дебют. В списъка с участничките може би ще бъде 11-ата в световната ранглиста - Мария Димитрова. Родена в България, тя живее в Доминикана от 27 години. Когато е само на 6 години Мария отива там на почивка заедно с родителите си. Семейството се влюбва в страната и остава.

Сега 33-годишната Димитрова е фокусирана изцяло върху участието си в панамериканските игри. В Перу тя ще опита да донесе медал на Доминикана.

Обичта към бойните спортове Мария наследява от своя баща, когото гледала как практикува.

Българката от Карибите има два спечелени турнира в Холандия, където се справя със силната конкуренция на испанки, французойки и японки, чиито държави имат традиции в този спорт.

Пътят до Токио 2020 обаче минава през минимум 12 състезания по света до март следващата година.

"Испания, Франция и Япония са държави, в които каратеките получават невероятна подкрепа - имат всякакви треньори, инфраструктура, които не могат да се сравнят с нашите, могат да живеят само от спорта. Аз не мога да разчитам само на спорта, трябва да ръководя академията. Това е разликата между спортистите в Доминикана и тези във водещите държави", споделя Димитрова.

Ако не успее да спечели олимпийска квота, Мария може да прекрати кариерата си, но ще остане отдадена на бойните изкуства. Тя планира да стане треньор и да предаде знанията и уменията си на младите.

Снимка: Getty Images

Тагове: