на живо

Българската следа в хърватските празненства: Сълзи нямаше (ВИДЕО)

Сънародниците ни пътуват специално за Загреб, за да усетят атмосферата във финала

Reuters

Станислав и Антони от Благоевград посрещнаха утрото след финала на световното първенство на едно от местата, което събра най-голяма доза положителна енергия - централния площад в Загреб. Двамата пътуват специално за хърватската столица, за да гледат решаващия мач срещу Франция.

И въпреки загубата с 2:4 на "ватрените" и изпуснатата световна титла, българите са категорични - разочарование и у тях, и у домакините няма. 

"Дойдохме, защото атмосферата на живо е неповторима. Тук сме от петък (13 юли). Целта ни бе да гледаме малкия финал, а след това и големия. Феноменална обстановка беше. За разлика от страстите при нас, тук всичко бе възпитано и под контрол. Изключително добро впечатление ми направи поведението на младите хора. Те демонстрират друг манталитет. Чувството беше изключително еуфорично. Вчера прочетох, че Хърватия е потънала в сълзи, което не беше вярно. Хърватите се бяха настроили за празненства. Независимо от загубата, те празнуваха", споделиха българите първите си впечатления.

Диана, която живее в Загреб от 22 години, има различно обяснение на радостта на хърватите.

"На представянето си на световното първенство, хърватите гледат от патриотична гледна точка. За тях това е още едно доказателство, че имат държава и могат да бъдат горди с това, че са хървати. Не съм голям запалянко, но тук футболът винаги е бил обвързан с политиката. Всичко, което се случи през този месец, има огромно морално значение", обобщава тя.

Днес "ватрените" ще се завърнат в Загреб и се очаква да бъдат посрещнати като герои в центъра на столицата.