на живо

Български олимпийски комитет: Това е единственият правилен ход

Българският олимпийски комитет коментира отлагането на олимпийските игри в Токио

БГНЕС

"Единственият правилен ход" - така от Българския олимпийски комитет (БОК) определиха решението олимпийските игри в Токио да бъдат отложени. 

По-рано през деня, след разговор между президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах и министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, беше съобщено, че най-важният спортен форум на планетата няма да се състои през 2020 г. Това е прецедент в историята, тъй като олимпийските игри не са били отлагани или отменяни никога до сега в мирно време.

Причината за решението е разпространението на коронавируса в световен мащаб, който възпрепятства нормалната подготовка на атлетите за важните състезания.

"БОК е убеден, че по този начин ще се гарантират принципите на равен старт и равнопоставеност в квалификациите и в състезателната подготовка, които бяха сериозно застрашени поради бързото разпространение на вируса и мерките в борбата с него. Вярваме, че решението ще даде възможност на българските спортисти да се подготвят спокойно и максимално добре за най-важния световен спортен форум", пишат от българския комитет.

Ето и цялата позиция на БОК:

"Българският олимпийски комитет приветства днешното решение на Изпълкома на МОК Игрите на XXXII Олимпиада в Токио да се отложат до дата след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021 г.

При настоящите обстоятелства, въз основа на информацията от Световната здравна организация и с оглед на най-важното - запазване здравето на всички участници, това е единственият правилен ход в условията на разразилата се пандемия. 

БОК е убеден, че по този начин ще се гарантират принципите на равен старт и равнопоставеност в квалификациите и в състезателната подготовка, които бяха сериозно застрашени поради бързото разпространение на вируса и мерките в борбата с него. Вярваме, че решението ще даде възможност на българските спортисти да се подготвят спокойно и максимално добре за най-важния световен спортен форум.

Заставаме зад посланието, че Олимпийските игри в Токио могат да бъдат маяк на надежда за света през тези смутни времена и че олимпийският огън може да се превърне в светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента"

bTV призовава: останете си вкъщи!