на живо

Българският флаг се развя на зимните младежки олимпийски игри в Лозана

България ще бъде представена от 18 състезатели в 8 вида спорт

БОК

Третите зимни младежки олимпийски игри са открити! На церемонията в Лозана, Швейцария се развяха знамената на 79 държави, сред които и българското.

Трибагреникът беше носен от хокеиста Нино Томов, който ще участва в новия формат 3 на 3 Крос айс в смесен международен отбор. Играчът на "Спарта" Прага беше избран от групата ни от 18 представители в 8 различни вида спорт.

За България ще се състезават 7 момичета и 11 момчета. Те ще спорят за медалите в алпийските ски, биатлона, сноуборда, шорттрека, фигурното пързаляне, хокея и шейните.

Първи от тях ще стартират алпийците Юлия Златкова и Константин Стоилов на 10 януари. Заради липсата на сняг трасето в супергигантския слалом беше скъсено.

След тях в най-новия формат на хокейния турнир - 3 по 3, ще се впуснат Нино Томов и Мария Русенска. Те ще бъдат част от международни отбори. 

Снимка: БОК

В Лозана България изпраща с 6 състезатели повече в сравнение с Игрите в Лилехамер през 2016 г. Тогава делегацията ни се завърна с 1 бронзов медал в шорттрека на Катрин Маноилова. Останалите отличия - още 2 бронзови медала, бяха спечелени в смесени отбори отново от Маноилова и от Валентин Миладинов в сноуборда.