на живо

Българският футбол вече има нов дом (ВИДЕО и ГАЛЕРИЯ)

"Това е сбъдната мечта за мен", заяви президентът на БФС Борислав Михайлов

Новата база на националния отбор по футбол беше официално открита от президента на БФС Борислав Михайлов, президента на УЕФА Александер Чеферин и заместник генералния секретар на ФИФА Звонимир Бобан.

На официалната церемония присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, членовете на Изпълкома към БФС - Венцеслав Стефанов и Емил Костадинов, вицепрезидентът на родната централа Атанас Фурнаджиев, както и обичани треньори и спортисти на България, сред които Димитър Пенев, Йордан Йовчев и Мария Петрова.

Снимка: Lap.bg

"Не бях чувал 20 години толкова хубави неща да се казват за мен, ама е интересно да го чуя. Благодаря на Бойко Борисов за тази земя, която ни предостави. Благодаря на ФИФА и УЕФА, защото без тях тази база нямаше да я има. 90% от парите идват от УЕФА, а останалите от ФИФА. Благодаря и на моето семейство, че ме изтърпя последните шест години. Благодаря и на колегите от Изпълкома, че ме изтърпяха. "Това е сбъдната голяма мечта за мен и поколение български футболисти. Едната мечта осъществихме със спечелването на медал от световното първенство, а другата - вече като ръководители. Не е случайна датата. Тя е в чест на Емо Костадинов и българския футбол”, заяви Михайлов.

"Израснал съм в едно малко градче, на един кален футболен терен. Това, което Боби и екипът му са направили е изключително приятно. Това, което сте направили тук е нещо може би невероятно. Чудесно е да видим този футуристичен център. Той ни показва как времето лети. Поздрави за всички българи и всички, които помогнаха за проекта. Пожелавам на тази база да израсне едно поколение, като това на Боби, Стоичков и Лечков.", пък заяви Бобан.

Базата на територията на резиденция "Бояна" струва 10 млн. евро, като 9,5 от тях са по спечелени проекти във ФИФА и УЕФА. Оставащите 500 хил. евро се покриват от бюджета на Футболния съюз.

Комплексът се състои от три терена с изкуствена трева, мултифункционална зала на площ от 1000 кв. метра, корт за тенис, хотелска част с капацитет до 100 души и новата сграда на БФС.