на живо

Българският вратар в НХЛ пуска на търг каската си с Мартин Лутър Кинг

Александър Георгиев ще дари средствата за борба с расизма

"Имам една мечта, че моите четири деца един ден ще живеят в нация, където няма да бъдат преценявани по цвета на кожата им, а според техния характер" - думи, изречени на 28 август 1963 г. от бореца за човешки права Мартин Лутър Кинг.

57 години по-късно те все още са актуални, а единственият българин, играещ в най-атрактивното хокейно първенство в света НХЛ - Александър Георгиев, ги носи върху каската си.

От днес един от най-важните атрибути на вратаря на "Ню Йорк Рейнджърс" може да стане притежание на някой от неговите почитатели. Каската ще бъде дадена на човека, предложил най-голяма сума до 4 август

Не си мислете, че средствата ще влязат в джоба на родения в Русе Георгиев. Той заяви, че ще ги дари за борбата с расизма и за това хората да не бъдат съдени спрямо цвета на кожата. Каквато беше мечтата на Мартин Лутър Кинг!

С този жест вратарят се включи в търга, организиран от Националната хокейна лига на САЩ и Канада. В момента каската на Георгиев е най-скъпият предмет в наддаването - 1600 долара.

Заради пандемията от коронавируса, сезонът в НХЛ беше спрян в средата на март. "Ню Йорк Рейджърс" ще се завърне на леда срещу "Каролина Хърикейнс" днес (1 август) с първи мач от плейофите.