на живо

Българските фрийрайдъри: Постигнахме повече, отколкото си представяхме

Отборът става на 1 година, а вече има 3 първи места зад гърба си

Българският отбор по фрийрайд - каране на ски и сноуборд извън пистите, отбеляза 1 година от основаването си. Родните представители в екстремния спорт, с който се занимават все повече и повече хора, отчетоха изминалите 12 месеца като успешни и дори заявиха, че представянето в международни състезания е надминало очакванията им.

"За тази една година постигнахме повече, отколкото си представяхме. Имаме 9 подиума и 3 първи места в различните дисциплини. Симеон Павлов стана шести на световното при младежите. За тази зима искаме да включим нови хора в отбора, нови младежи и още едно момиче в категория ски-жени", заяви в студиото на "Тази събота" Елена Митренгова - една от победителките в квалификациите на световния фрийрайд тур.

В момента отборът търси финансиране за бъдещите си проекти, той като начинанието им все още няма подкрепата на Българската федерация по ски.

"За отбора търсим финансиране, защото не сме част от федерацията. Като цяло спорт в такъв формат трудно влиза във федерацията по ски. Главно разчитаме на частно финансиране. Тази година подготвяме и кампания за финансиране, която ще излезе скоро на нашата "Фейсбук" страница", разясняват състезателите.

Надпреварите по фрийрайд се провеждат по цял свят и, като всяко екстремно занимание, носят своите рискове. Спускането извън пистите не е препоръчително за ентусиасти без опит и добра екипировка. Най-голяма опасност крият лавините.

"Всяко организирано състезание има екип зад гърба си. Там безопасността е на много високо ниво. Съвсем различно е положението, когато караме сами за себе си, докато тренираме или за удоволствие. Тогава има различни правила, които трябва да следваме. Има доста информация в главите ни, която трябва да обработим, за да бъдем в безопасност. Ние имаме доста години практика извън пистите и това показва, че не практикуваме спорт да безразсъдци, а обратното", категоричен е Борис Първанов.

Тагове:

фрийрайд