на живо

Българските национали в очакване на пътя към световното

Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Катар 2022

Lap.bg

Българският национален отбор по футбол не е играл на световно първенство от 1998 г. насам. Въпреки всичко, това си остава любимият шампионат на "лъвовете". Все пак спомените от 1994 г., когато тимът стана четвърти в света, все още топлят поколения българи.

Въпреки че днес да играем на световно изглежда като част от филмовата поредица с Том Круз "Мисията невъзможна", тръпката все още съществува!

Снимка: Lap.bg

За това никой не е безразличен към жребия, който ще бъде изтеглен днес! В 19:00 ч. започва съдбовното теглене, което ще определи пътя до Катар. Там, през 2022 г. ще се проведе 22-ото световно първенство по футбол.

Отборите, които чакат да научат съперниците си, са 55. Те ще бъдат разпределени в 10 групи. Пет от тях с по 6 тима, и също толкова с по 5.

Снимка: Getty Images

Със сигурност в групите с по-малко отбори ще са Италия, Белгия, Франция и Испания. Един от тях ще си осигури класиране през плейофите в Лигата на нациите.

Иначе за Мондиала се класират само първите в крайното подреждане, а вторите тимове ще се изправят един срещу друг, за да разпределят последните 6 квоти. Към тях ще се присъединят и два тима от Лигата на нациите.

България попада в четвърта урна.

Ето и разпределението преди жребия:

Урна 1: Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия и Нидерландия

Урна 2: Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия и Румъния

Урна 3: Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция и Финландия

Урна 4: Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, БЪЛГАРИЯ, Израел, Беларус, Грузия и Люксембург

Урна 5: Армения, Кипър, Фарьорски острови, Азербайджан, Естония, Косово, Казахстан, Литва, Латвия, Андора

Урна 6: Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино

Снимка: Lap.bg

Националният отбор в момента е без селекционер, след като договорът на Георги Дерменджиев не беше подновен. Той не успя да класира "лъвовете" за европейското първенство, което беше отложено за 2021 г. Очаква се името на новия специалист, който ще води тима, да бъде обявено в началото на следващата година.

Шампионатът в Катар ще се проведе от 21 ноември до 18 декември 2022 г., а мачовете от квалификациите ще се изиграят между март и ноември 2021 г. по първоначален план.