на живо

Балкански вражди: Сърби и албанци се биха в мач от аматьорска германска дивизия

Националистически възгласи от трибуните разпалили мелето

Балканските вражди "превзеха" седма дивизия на германския футбол. Мачът между тимовете на емигранти от Сърбия и Албания завърши с меле. 

"Темпо" и "Косово" се изправиха един срещу друг на 26 септември във Франкфурт. Заради политическите дрязги в миналото и войната в Косово в края на 20-ти и началото на 21-ви век, срещата се смята на дерби на аматьорската лига на Франкфурт. 

Боят започнал по трибуните, от които долитали през цялото време националистически възгласи. Напрежението обаче достигнало своя връх, след като от сръбската агитка била хвърлена бутилка по албанската. 

Треньорът на "Косово" - Ружди Статовци, разказа пред германски медии, че сърбите дошли на мача с голям плакат, на който пишело "Косово е Сърбия". 

"През второто полувреме, когато моите момчета изравниха резултата, противниковите фенове дойдоха зад скамейката и не спираха да ни провокират. По едно време хвърлиха стъклена бутилка, която удари съдията и той спря мача", каза треньорът.

Неговият колега в "Темпо" Зоран Марчетич също коментира ситуацията и осъди поведението на феновете.

"Душата ме боли. Все още има хора, които прекаляват с политиката. Тя няма място тук. На терена играем футбол", категоричен беше той. 

Напрежението между агитките дойде на фона на политическите неразбирателства между Сърбия и Косово на общата им граница. След като от косовска страна започнаха да допускат сръбски автомобили на своята територия задължително с временни номера, местното сръбско население затвори граничните пунктове. На тази демонстрация от Косово отговориха с мобилизиране на специални части, а в Сърбия близо до границата бяха мобилизирани войскови части. 

В крайна сметка двете страни стигнаха до примирие след разговори под егидата на Европейския съюз. 

Заради тлеещото напрежение, УЕФА винаги съобразява жребиите за турнирите си и не допуска футболни сблъсъци между сръбски и косовски отбори.