на живо

Бараж в Трета лига: "Миньор" плаши с бойкот, "Спортист" предложи да играе

Първият и вторият във временното класиране ще определят участника във Втора лига

Българският футболен съюз взе решение да прекрати сезон 2019/2020 за отборите в Трета лига. Кампанията приключва, като към професионалния футбол (Втора лига) се отправят "Добруджа", "Янтра" Габрово и "Созопол".

Само в Трета югозападна лига ще се играе един мач. Той трябва да определи дали лидерът "Миньор" Перник или вторият във временното (а вече крайно) класиране - "Септември" Симитли, ще се изкачи в по-горна дивизия. Причината е, че двата тима са с близки точки в актива си. Перничани имат 42 точки (и мач повече), докато евентуалните им съперници - 41 точки.

От БФС определиха този ход като наложителен по време на пандемията от коронавирус, но един от главните участници в мача не мисли така.

На своята официална страница във "Фейсбук" от "Миньор" публикуваха позиция на фен клуба, адресирана до БФС, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев и медиите. В нея се казва, че отборът ще участва в евентуален бараж, само ако такъв има и в другите 3 групи.

"Това е поредната несправедливост, която БФС ни налага. И питаме: Къде е принципът на равнопоставеност между клубовете? Къде е феърплеят? Защо за другите три групи влизането става на база крайно класиране, а в Югозападна В-група ще се играе бараж? Ние, сме вековен клуб. Ние сме МИНЬОР-ПЕРНИК. За нас никога не е било важно с кого играем, защото важните сме ние. Печелили сме баражи и пак ще спечелим. Но в тази ситуация ще участваме само тогава, когато всички отбори от трета лига играят баражи", пишат "жълто-черните".

Президентът на "Септември" Симитли и кмет на града - Апостол Апостолов, лаконично коментира, че решението на БФС е справедливо.

Този развой на ситуацията предостави възможност на третия в класирането - "Спортист" Своге (37 точки). От клуба обявиха, че имат готовност и финансиране, за да играя във Втора лига и предложиха да се включат в баража.

"Уважаеми господа, ние разбираме желанието ви да намерите най-правилно решение за развитието на българския футбол в ситуация на пандемия, когато здравето на хората е най-важно. Ясно е, че с приоритет са първенствата при професионалистите и това е разбираемо. Трябва да знаете обаче, че в Трета лига има клубове, които също имат амбиции и са си поставили високи цели. Смеем да твърдим, че Спортист Своге е финансово обезпечен клуб, който може да бъде конкурентноспособен във Втора лига", пишат от клуба и обявяват още: "Също така сме готови, ако БФС прецени, да се включим в евентуални баражи за попълване на състава на Втора лига".

Все още не е ясно кога трябва да се играе евентуален бараж за определяне на участник в по-горното ниво на българския футбол.

bTV призовава: останете си вкъщи!