на живо

Барчовски пред bTV: За мача с Латвия се подготвях 4 месеца (ВИДЕО)

"Такъв характер, такова мъжество рядко се вижда", заяви селекционерът на националния отбор по баскетбол

Барчовски пред bTV: За мача с Латвия се подготвях 4 месеца (ВИДЕО)

4 месеца подготовка се отблагодариха! На националния селекционер на мъжкия тим на България Росен Барчовски и на целия роден спорт! 

След 10 години отборът ни отново се класира за европейско първенство. България победи драматично Латвия с 66:65 в квалификациите в Рига и ще играе на финалите през 2022 г. А Барчовски, който се завърна начело на тима през септември 2019 г., бе сред най-щастливите.

"Много обиди, критики, тежки обиди. Може би са ме амбицирали. За този мач с Латвия се готвя 4 месеца. Никой не го знае. Сам със себе си и с колегите си. 4 месеца подготовка. Това са детайли. Но да накараш толкова силен отбор да ти вкара само 65 точки, да играеш такава защита... Изисква се много", заяви той в предаването "Тази неделя".

Снимка: fiba.basketball

Според специалиста най-важният момент в мача не са били последните минути, а наваксването на 13 точки в начало на третата четвърт.

"Обратът беше когато ни поведоха с 13 точки. Това е страшно много, особено срещу такъв силен отбор и то в неговата зала. Там проявихме характер и мъжество да не се предадем. Това беше ключовият момент. Накрая изиграхме гросмайсторски мача. Мъжки, с хладнокръвие. Нямате си представа колко е трудно. Това са играчи, които играят в силни европейски отбори, в Евролига. Нашите играчи, с изключение на Дий Бост, който играе в Монако, играят в България. Много е трудно. Не се вижда с просто око. Шапка свалям на тези момчета. Такъв характер, такова мъжество рядко се вижда", анализира Барчовски.

Снимка: fiba.basketball

Националният тим постигна класирането си без в редиците му да бъде най-добрият роден баскетболист в момента - Александър Везенков. Той не получи разрешение да се присъедини към отбора от "Олимпиакос".  

"Това е колективен спорт. Не може за една тренировка да присадиш един или двама, били те най-големите звезди. Колективен спорт! И Леброн Джеймс да дойде, отборът няма да стане чак толкова силен. Това е доказана истина. Не съм имал възможност да работя с Везенков, но ми се обади след мача. Беше много щастлив. Много съм се борил той да дойде. Не можах. Не съм намерил пътя, но има и други фактори. Живот и здраве за следващите етапи, за квалификациите за световно първенство, силно се надявам той да бъде в отбора", каза Барчовски.

За последно България игра на европейско първенство през 2011 г., когато отново под ръководството на Росен Барчовски националите финишираха четвърти в своята група с 2 победи и 3 загуби срещу тимове като Русия, Словения, Грузия, Украйна и Белгия.

В понеделник (22 февруари) България играе срещу Босна и Херцеговина в мач без значение в Рига.