на живо

Барчовски: В България никой не вярваше, че ще успеем

"Лъвовете" на европейско по баскетбол за първи път от 2011 г.

fiba.basketball

Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по баскетбол Росен Барчовски бе на върха на щастието след класирането на "лъвовете" за европейското първенство. България не е играла на еврофинали от 2011 г.

"Искам да кажа, че съм много щастлив и много горд с моите играчи. Това е страхотен успех за българския баскетбол, защото ние пропуснахме 10 години от европейските шампионати. Последният път бе през 2011 г. в Литва, когато отново водих тима. Това е третото ми европейско с България”, каза Барчовски след успеха над Латвия с 66:65.

Снимка: fiba.basketball

"Относно мача, без някакъв страхотен баскетбол показахме характер. Намерихме начин да се върнем в резултата, след като ни водеха с 13 точки. Беше трудно да контролираме мача, да се борим, да намерим енергия, за да обърнем. В края играхме умно със страхотно сърце. Сега е трудно да направя анализ, след като преди малко сме се класирали на европейско, което бе основната ни цел", добави наставникът.

"В България никой не вярваше, че ние ще спечелим, затова това е голяма изненада. Във всеки един момент аз обаче вярвах в отбора. Негативните неща мотивираха най-вече мен като треньор. За този мач не бих променил нищо", завърши Росен Барчовски.

Снимка: fiba.basketball

В решителния мач срещу Латвия, "лъвовете" дадоха всичко от себе си, тъй като се нуждаеха от задължителна победа в Рига, за да подпечатат визите си за европейското. Освен това Барчовски не можеше да разчита на голямата ни звезда - Александър Везенков, тъй като клубният му тим "Олимпиакос" не го пусна за квалификациите.

В момента тимът ни е с две победи и три загуби и няма как да бъде изместен от третото място в групата, даващо право на участие на шампионата, който ще се проведе догодина заради коронавируса.