на живо

"Барса" плаща 5 млн. евро на "Ливърпул", ако "Байерн" спечели Шампионска лига

И всичко заради... Филипе Коутиньо

Getty Images

Ако "Байерн" Мюнхен спечели Шампионската лига, ръководството на "Барселона" трябва да плати 5 млн. евро на... "Ливърпул".

Това не е бас, нито някакъв вид уреден мач. Това са договорни отношения, за които разказват медиите в Англия. А "виновникът" за тази изключително заплетена ситуация е... Филипе Коутиньо.

За какво става дума?

Снимка: Getty Images

Бразилецът играеше за "Ливърпул" в периода 2013-2018 г. Въпреки липсата на титли, той направи впечатление на останалите европейски грандове. И това доведе до негов трансфер в... "Барселона". Според испанското издание "Марка", през 2018 г. каталунците са отделили от бюджета си за трансфери 135 млн. евро, за да имат бразилеца в състава си.

За два сезона с "Барса" Коутиньо стана два пъти шампион на Испания. Но пък в последствие загуби титулярното си място в тима и все по-често сядаше на резервната скамейка. И така до 2019 г., когато каталунците го пратиха под наем в "Байерн" Мюнхен. 

Снимка: Getty Images

При вчерашната изразителна победа на баварците с 8:2 над "Барса", Коутиньо влезе като резерва в 76-ата минута и вкара последните два гола във вратата на клуба, чиято собственост продължава да бъде.

Именно в договора му с каталунците, подписан при преминаването му от "Ливърпул" на "Камп Ноу", фигурира клауза, според която "Барса" трябва да плати 5 млн. евро на бившия му тим, ако Коутиньо триумфира в най-силния европейски клубен турнир. Без значение, че не играе за испанския гранд. 

Да обобщим: "Барселона" плати 135 млн. евро на "Ливърпул" за бразилеца, изпрати го под наем в "Байерн", той взе дейно участие в най-тежката загуба на каталунците в Шампионска лига и може да се наложи испанците да доплатят още заради успеха на друг тим! 2020-а не е годината на "Барселона"!